Enajstletnica odkrila največjega morskega plazilca vseh časov

Velikanski ihtiozaver bi lahko bil največji morski plazilec v zgodovini
Velikanski ihtiozaver bi lahko bil največji morski plazilec v zgodovini Foto: on nhm

V svetu paleontologije se je zgodilo nekaj izjemnega, za vsem pa stoji enajstletnica Ruby s svojim očetom. Potem, ko sta pred štirimi leti z očetom na obali v Somersetu odkrila fosile, se je zdaj odkrilo, kaj točno sta našla. Več kot dvometrska čeljustna kost, ki sta jo našla, je pripadala ihtiozavru, ki bi lahko bil največji morski plazilec v zgodovini.

Enajstletnica odkrila največjega morskega plazilca vseh časov

Ocenjuje se, da je ta velikan oceanov dosegel dolžino okoli 25 metrov, kar je približno tako veliko kot današnji sinji kit. Odkrivanje fosilov starodavnih morskih plazilcev v Združenem kraljestvu zagotovo ni nenavadno, a to odkritje je morda nov rekorder v svetu palentologije.

Oče in hči sta leta 2020 iskala fosile, ko je takrat enajstletna Ruby odkrila velik kos kosti. Ko sta se zavedla pomena svoje najdbe, sta stopila v stik s paleontologom z Univerze v Manchestru dr. Deanom Lomaxom, ki je prepoznal najdbo in jo primerjal s slabše ohranjeno čeljustjo, ki jo je leta 2016, prav tako v Somersetu, odkril izkušeni zbiralec fosilov Paul de la Salle.

Ruby z ekipo med odkritjem fosilov ihtiozavra
Ruby z ekipo med odkritjem fosilov ihtiozavra Foto: on nhm

Analiza obeh primerkov je potrdila, da izhajata iz iste vrste velikanskega ihtiozavra, ki je dosegel dolžino približno 25 metrov. Vrsto so zdaj poimenovali Ichthyotitan severnensis, kar pomeni »velikanski ribji plazilec Severna«.

Nadaljnji pregled strukture kosti je razkril tudi dejstvo, da je ta posameznik še rasel, zato ostaja odprto vprašanje, kako veliki bi ti morski velikani dejansko bili.

Najdba ihtiozavra je optimistična napoved za paleontologe

Justin, Ruby in Paul so bili vključeni kot soavtorji v študijo, ki opisuje novo vrsto in bila objavljena v reviji PLOS One. Fosili bodo kmalu na ogled v Bristolskem muzeju.

Dr. Marc Jones, kustos za fosilne plazilce v Naravoslovnem muzeju, pravi: »Vedeli smo, da so v triasu živeli velikanski ihtiozavri, vendar ta najdba namiguje, da so verjetno obstajali celo večji, in morda obljublja, da jih bomo v prihodnosti našli še več.«

A school of Ichthyosaurs swims over a bed of seaweed in the Jurassic seas. Though they may look like dolphins, they are reptiles, and they swam the oceans in the time of the dinosaurs. 3D Rendering
Foto: Daniel Eskridge iz iStock

Kaj so bili ihtiozavri?

Ihtiozavri so skupina morskih plazilcev, ki so se pojavili pred približno 250 milijoni let v zgodnjem triasnem obdobju. Medtem ko so dinozavri tavali po kopnem, so ihtiozavri postali eni največjih plenilcev v oceanu. Le pred nekaj meseci je bil potrjen najstarejši ihtiozaver na evropskih tleh.

Čeprav danes nagrada za oceanske velikane trdno pripada morskim sesalcem, so bili najzgodnejši oceanski velikani plazilci. Ihtiozavri so bili prvi tetrapodi ali štirinožni vretenčarji, ki so dosegli resnično velikanske velikosti.

Zdi se tudi, da so se razvili zelo hitro, saj so se posamezniki, dolgi do 17 metrov, pojavili le nekaj milijonov let po tem, ko se je skupina prvič pojavila v fosilnih zapisih. Do poznega triasa so se razvili največji znani ihtiozavri, ki so pripadali družini Shastasauridae.

Urednik portala Student.si

VIRPLOS ONE
Prejšnji članekPozor! Bodite pozorni na prevaro, ki kroži naokoli
Naslednji članekSkrivnosti mesta nacistov v Argentini

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.