Fosil Pterozavra dokazal obstoj barvitega perja pri letečih bitjih

Pterozavri naj bi imeli telesa prekrita z barvitim perjem in izrastki na glavi, ki so bili prav tako barviti
Pterozavri naj bi imeli telesa prekrita z barvitim perjem in izrastki na glavi, ki so bili prav tako barviti (vir: sciencenews.com)

Že nekaj časa se v svetu paleontologije ugotavlja, ali so imeli Pterozavri svoja telesa prekrita s perjem. Krajši čas se ugotavlja, če je bilo perje podobno perju današnjih ptic in če je bilo perje barvito. Zdaj se je s pomočjo študije o 113 milijonov let starem fosilu Pterozavra pojavilo novo dejstvo, ki je skoraj v celoti odgovorilo na vprašanje o obstoju in obliki perja pri teh bitjih. Nekateri Pterozavri naj bi imeli na glavi izrastke in po telesu barvito perje, ki bi lahko zapolnilo dve funkciji – parjenje in ogrevanje.

Pterozavri so skoraj zagotovo imeli perje

Analiza dela lobanje 113 milijonov let starega fosila Pterozavra, ki jo opravlja ekipa na čelu s paleontologinjo Aude Cincotto z Univerze Cork, je prišla do zanimivih odkritij. Bitje, ki naj bi bilo Tupandactylus imperator, naj bi imelo drugače sestavljeno in oblikovano perje kot ga imajo današnje ptice. Ker je bilo mehko tkivo v fosilu izredno dobro ohranjeno, je lahko ekipa analizirala tudi melanosome in pigment kože ter perja. Zaradi velikosti bitja so se oblike razlikovale vse od oblike večjih cigar do oblike manjših ploščatih diskov.

Različne oblike melanosomov so povezali z različnimi barvami perja. Krajši in debelejši melanosomi so po pravilih povezani z rumenimi in rdeče-rjavimi barvami, daljše oblike melanosomov pa so povezane s temnejšimi barvami. Tako raziskave fosila Pterozavra prikazujejo izredno barvitost najdenega primera. Preko tega lahko napeljemo tudi ugotovitve, da perje ni imelo le funkcije ogrevanja telesa oziroma zaščite pred vremenskimi vplivi temveč tudi svojo nalogo pri parjenju in vizualnem signaliziranju.

Analiza mehkega tkiva v fosilu Pterozavra je pokazala različne oblike melanosomov
Analiza mehkega tkiva v fosilu Pterozavra je pokazala različne oblike melanosomov (vir: sciencenews.com)

Pterozavrsko vprašanje ne bo nikoli odgovorjeno v celoti

Paleontologi se že več let ukvarjajo z vprašanjem o pokritosti kože Pterozavrov. Ali so imeli perje podobno tistemu, ki ga imajo današnje ptice? Ali so imeli primitivno perje oziroma dlako, ki se imenuje piknovlakna? Perje v njihovem primeru nikakor ni imelo funkcije pomoči pri letenju, saj je bila za to uporabljena močna vlaknasta membrana, kot jo imajo netopirji.

Najdba pri novem primerku je zdaj marsikaj postavilo na glavo, saj je osnova perja v fosilu jasno vidna. To še ne pomeni, da so imeli vsi primerki perje, a je dovolj, da so nekateri paleontologi prepričano v to. »Zame osebno so ti fosili zaključni primer. Pterozavri so imeli perje,« je povedal Stephen Brusatte, paleontolog z Univerze Edinburgh, ki s študijo ni povezan.

Urednik portala Student.si

VIRnature.com
Prejšnji članekAli Zakon o varstvu okolja divjad spreminja v zasebno lastništvo?
Naslednji članekKaj prihajajoča recesija pomeni za vlagatelje?
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.