Hrošč Hitler, molj Trump, muha Beyoncé

group of wildlife animals in the jungle together
Foto: razihusin iz iStock

Nekateri znanstveniki pravijo, da je treba pravila spremeniti, da rastline in živali ne bodo označene z »neprijetnimi« imeni.

Leta 1937 so v nekaterih jamah v Sloveniji našli rjavega hrošča brez oči. Nova vrsta ni imela nič posebnega, razen ene značilnosti. Njegov odkritelj se je odločil, da ga poimenuje po Adolfu Hitlerju.

Anophthalmus hitleri ima za sodobna ušesa neprijeten zvok. In ni edini. Mnoga imena vrst spominjajo na posameznike ali ideje, ki žalijo: na primer metulj Hypopta mussolinii, medtem ko nosi več sto vrst rastlin imena, ki temeljijo na besedi caffra. Ta izvira iz rasističnega izraza, ki se je nekoč uporabljal v Afriki. Podobno pa rod cvetočih rastlin, Hibbertia, časti Georgea Hibberta, angleškega lastnika sužnjev.

Insect Biodiversity
Foto: DMVPhotography iz iStock

Stroka odprla novo fronto

Posledično mnogi znanstveniki pritiskajo za spremembe v mednarodnem sistemu določanja uradnih znanstvenih imen rastlin in živali, da bi omogočili brisanje in nadomeščanje preteklih imen, če se štejejo za nesprejemljive. Trenutni predpisi o taksonomiji, ki ne dovoljujejo takih sprememb, morajo biti spremenjeni.

Drugi znanstveniki se ne strinjajo. Prepiranje o imenih, ki jih nekateri smatrajo za nesprejemljiva, medtem ko iščejo alternative, bi po njihovem mnenju zgolj zapravljalo čas in ustvarjalo zmedo. Po njihovem mnenju bi morala imena vrst ostati nedotaknjena, ko jih potrdijo taksonomisti, spremembe pa bi bile dovoljene samo, če bi prišlo do napake pri določitvi ali če bi se ugotovilo, da je bila prejšnja določitev spregledana.

Difficult choice. Creative art collage or design. Office worker standing near road sign and has question mark at his mind, head. Choosing strategy for achieving goal. Concept of business, career
Foto: master1305 iz iStock

Iz muhe narediti slona

Ta spor zdaj grozi, da postane pomemben mednarodni spor. »Ljudje imajo zelo močna mnenja za eno ali drugo v zvezi s tem,« je dejala botaničarka Sandra Knapp iz Naravoslovnega muzeja v Londonu. »Glede tega je bilo nekaj vpitja, vendar se moramo pogovarjati o takšnih vprašanjih. Ne moremo se jim izogniti.«

Zato je Knappova organizirala razpravo pred glasovanjem o tej zadevi na naslednjem Mednarodnem botaničnem kongresu, ki bo julija 2024 potekal v Madridu. Eno od predlogov, ki ga je vložila skupina botanikov, poziva k ustanovitvi odbora, ki bi imel pooblastila za presojo, ali znanstvena imena rastlin, ki jih danes smatrajo za nesprejemljiva, sploh smemo potlačiti ali spremeniti.

Določanje imen rastlin je le del taksonomske kontroverze. Dajanje imen živalim po rasistih, fašistih in drugih kontroverznih osebah povzroča enako veliko težav kot pri rastlinah. Prejšnji teden je Ameriško ornitološko društvo sporočilo, da spreminja običajna imena desetin ptic zaradi njihovih povezav s rasističnimi ali seksističnimi posamezniki. In mnogi zoologi želijo, da se ta proces razširi, da bi omogočili spremembe v celotnem znanstvenem imenu vrste. To pa se izkazuje za neprijeten in kontroverzen postopek.

astonished young female watching content on her laptop with headphones in ears, can't believe what she saw, with her mouth open. amazed, astonished reaction concept
Foto: LuckyBusiness iz iStock

Odločitev komisije in javni diskurz

Prejšnjo leto je Mednarodna komisija za zoološko nomenklaturo (ICZN) napovedala, da bo razmislila o tej zadevi, nato pa je kasneje sporočila, da po premišljevanju ne namerava spremeniti svojih pravil. Ne bo dovolila, da se imena vrst spreminjajo zgolj zato, ker se nekateri raziskovalci počutijo žaljene. Po njihovem mnenju bi preimenovanje povzročilo preveliko zmedo, hkrati pa bi nova imena lahko nekoč veljala za žaljiva »ko se bodo v prihodnosti spremenile družbene norme«, so sporočili v Zoološkem časopisu Linneanske družbe.

Odločitev je sprožila besen odziv. »V katerih drugih področjih človeške dejavnosti se še kaj imenuje po Hitlerju?« je dejala Estrela Figueiredo z Univerze Nelson Mandela v Južni Afriki. »Kode morajo spreminjati in prilagajati, tako kot preostala družba.«

Judge gavel on a laptop. Illustration of the concept of new cybersecurity laws and regulations and its enforcement
Foto: Dragon Claws iz iStock

Kritike mednarodne komisije

Po objavi ICZN je isti časopis kasneje objavil serijo uredniških člankov znanstvenikov, ki so izzvali stališče komisije. Nekateri so kritizirali komisijo, ker v njej ni bilo predstavnikov iz afriške celine. »V njej ni nikogar iz afriške celine,« so zapisali. Drugi so jo obtožili, da »deluje izven okvira družbenih norm odgovornosti«. Vsi pa so pritisnili na ustanovitev etičnega odbora ICZN, ki bi preučil problematična imena na primerjalni osnovi.

Pomesti pod preprogo ali pa se sooči

Ta zadeva je odprla velike delitve, je dejal urednik časopisa Jeff Streicher Observerju. »Postalo je zelo jasno, da moramo zdaj razpravljati o tej zadevi.«

Ena radikalna rešitev, ki so jo predlagali znanstveniki, je, da vrste preprosto ne bi smele biti poimenovane po posameznikih. Približno 20 % od 1,5 milijona živali, ki so bile doslej klasificirane, je dobilo ime po določeni osebi. Ta imena, znana kot eponimi, na primer Anophthalmus hitleri, bi morala biti preprosto prepovedana v taksonomiji. »Imenovanje vrst za častitev ljudi je bilo preveč pogosto politično dejanje, in ob upoštevanju demografije znanstvenikov 19. do 20. stoletja so bili skorajda vsi te počastitve prejemniki beli, zgornji sloj, moški Evropejci,« je dejal biolog Ricardo Rocha iz Univerze v Oxfordu, eden od avtorjev članka, objavljenega v reviji Nature Ecology & Evolution, ki zagovarja takšno prepoved.

Tudi imenovanje po kontroverzni osebi ni dobro za vrsto. Zahvaljujoč svojemu imenu je Anophthalmus hitleri postal osrednji predmet trgovine, pri kateri so vzorci kupljeni s strani navdušencev neonacistov, kar naj bi zdaj pripeljalo do izumrtja tega bitja.

inscriptions yes no and maybe on chalck board
Foto: Alexander Vorotyntsev iz iStock

Kaj pomeni ime?

Sistem poimenovanja vrste je formaliziral švedski naravoslovec Carl Linnaeus v 18. stoletju in vključuje prepoznavo živali ali rastline z dvojnim imenom v latinščini ali grščini: splošnim imenom, ki določa rod, in drugim specifičnim imenom, ki razlikuje določeno vrsto znotraj tega rodu.

Tako dobimo imena, kot je Tyrannosaurus rex, »kralj tiranskih kuščarjev«. Prvi del je rod Tyrannosaurus, ki izvira iz grškega izraza »tiranski kuščarji«, in rex, kar v latinščini pomeni kralj.

Mnoga druga znanstvena imena imajo bolj prozaične korenine in se pogosto izpeljejo iz oseb, ki jih odkrijejo. Na primer Scaptia beyonceae, muha poimenovana po Beyonce; Leucothoe eltoni, majhni raku podobni organizem poimenovan po Eltonu Johnu in Anelosimus biglebowski, pajek poimenovan po filmu Veliki Lebowski. Davidu Attenboroughu so po drugi strani dali ime več kot 50 novoodkritim vrstam in nekaterim novim rodovom.

Vendar vsako znanstveno ime ni dano kot znak časti. Leta 2017 so raziskovalci poimenovali molja Neopalpa donaldtrumpi, ker je imel svetlo blond luske na glavi in majhne spolne organe.

A computer render of a deep fried baby chick, designed to be a thought provoking image to make viewers question the meat industry.
Foto: Patrick Berry iz iStock
VIRThe Guardian
Prejšnji članekKatere pozitivne učinke na zdravje prinaša vadba za moč?
Naslednji članekEnostavne okolju prijazne prakse: majhni koraki, velik vpliv

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.