Hubble posnel izjemno fotografijo vesolja

Najnovejša slika, objavljena s Hubblovim vesoljskim teleskopom, je resnično spektakularna. Tu smo, se brigamo sami zase, potem pa pride Hubble in nas opomni, kako osupljivo in čudovito je naše Vesolje.

Kar gledaš, je meglica, oddaljena okoli 4.900 svetlobnih let v ozvezdju Dvojčka. Poimenovana je AFGL 5180 in je del obsežnega molekularnega kompleksa oblakov z imenom Gem OB1. Tako debeli molekularni oblaki so tam, kjer se rojevajo zvezde in AFLG 5180 ni nobena izjema. Od znotraj ga spektakularno osvetljuje zelo mlada, vroča zvezda, ki med naraščanjem močno moti prostor okoli sebe in v plinskem oblaku ustvarja velike votline.

Kako ustvariš zvezdo?

Če želiš ustvariti zvezdo, moraš začeti z gosto grudo v oblaku hladnega molekularnega plina. Če se ta gruda pod lastno težo sesuje, bo začela tvoriti zvezdo. Ko se ta protozvezda začne vrteti, material v oblaku okoli nje ustvarja disk, ki se tvori v naraščajočo zvezdo, ki jo neizprosno vleče močna gravitacijska sila.

Če si natančno pogledaš, lahko vidiš dva žarka, ki izhajata izza gube v oblaku, proti zgornji desni in spodnji levi strani slike. To je en način, kako vemo, da zvezda raste. Ko material vleče proti zvezdi, začne interakcijo s kompleksnim magnetnim poljem ustvarjati močne plazemske curke, ki streljajo vzdolž rotacijske osi.

Ti curki trajajo le, dokler material pada na zvezdo, tako da ko zvezda preneha rasti, bodo curki zamrli. Pravzaprav so curki eden izmed mehanizmov, ki zvezdi preprečujejo, da bi naraščala v ekstreme: material potiskajo proč od zvezde izven njenega gravitacijskega vleka. Ko se v jedru zvezde vžge termo nuklearna fuzija, nastanejo zvezdni vetrovi, ki tudi potiskajo material stran.

Kar ostane od diska, se bo, ko bo zvezda rasla, strnilo skupaj in tvorilo planete, asteroide in druge planetarne sistemske predmete.

Gledamo oblake, kot je AFLG 5180, da bi izvedeli več o teh procesih, vendar je to lahko nekoliko zapleteno. Prašni oblaki so res debeli, zaradi česar je težko videti, kaj se dogaja v notranjosti. Tu pridejo v poštev instrumenti, kot je Hubble: poleg vidne svetlobe lahko kamera Wide Field 3 vidi tudi v infrardeči svetlobi, ki prodira v prah in razkriva iskriv zaklad mladih zvezd znotraj.

In seveda naj tudi tebi te slike omogočajo, da si vzameš trenutek dneva, da v občudovanju razmišljaš, v kako čudovitem vesolju živimo.

Če želiš to sliko prenesti za ozadje, jo lahko najdeš na spletnem mestu Hubble.

VIRScience Alert
Prejšnji članekIzmenjava gesel na Netflixu kmalu ne bo več mogoča
Naslednji članekKako uživati v igrah in filmih na zaslonu pametnega telefona

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.