Izumrle živali v letu 2020 in tiste, ki bodo to postale v 2021

One of the last Northern White Rhinos on Earth
Foto: Adele Dobler iz iStock

Leto 2020 je bilo leto polno žalovanja, saj štejemo smrti zaradi nepričakovanega pojava globalne pandemije, ki jo je povzročil virus SARS-Cov-2, ki povzroča bolezen covid-19. Stopnja smrtnosti za ljudi ni bila usodna, je pa med letom dejansko izumrlo mnogo živalskih vrst. Trenutni globalni virus jih morda ni povzročil, kljub temu so še vedno izumrle, ali so na robu.

Študija, ki jo je izvedel WWF, je pokazala, da se je populacija prosto živečih živali v manj kot 50 letih zmanjšala za skoraj 70 %. To je rdeča zastava za naravo, saj lahko nenehno upadanje prebivalstva vodi v možnost množičnega izumrtja. To je zato, ker smrt ene vrste običajno pomeni počasno propadanje habitata.

Tu so štiri živalske vrste, dve od njih sta v letu 2020 izumrli, dve pa sta označeni kot kritično ogroženi in bi lahko izginili že leta 2021:

Čudovita strupena žaba – Dendrobates splendid (izumrla)

Te prikupne majhne drevesne žabe so ena izmed treh vrst žab iz Srednje Amerike, ki je bila na nek način razglašena za izumrlo. Drobne rdeče panamske žabe so bile zelo iskane zaradi nezakonite trgovine z živalmi in črne trgovine z domačimi živalmi. IUCN (Mednarodna zveza za ohranjanje narave) je razkošne strupene žabe razglasila za izumrle v naravi, zdaj le peščica preostalih članov te vrste živi v ujetništvu. Večina je bila ulovljena na nezakonit način. Pogoji za gojenje teh vrst niso vedno izpolnjeni, če so vzgojeni kot hišni ljubjenčki.

Severni beli nosorog (ogrožen)

Zadnji par severnih belih nosorogov najdemo na območju za zaščito živali v Keniji. Za njihovo naravno vzrejo bi bil potreben znanstveni čudež, ker sta dve preostali članici te vrste samica, mati in hči. Če znanstvena ali laboratorijska vzreja ne bo ustvarila preboja, bi lahko bila zadnja severna bela nosoroga.

Bonin Pipistrelle netopir (izumrli)

Ta vrsta netopirjev naj bi že pred leti izumrla; Ko pa je poslednji odkriti pripadnik vrste v letu 2020 na žalost podlegel smrti, je IUCN končno razglasil popolno izumrtje te vrste. Zaradi izmuzljive narave družine netopirjev Bonin Pipistrelle znanstveniki o teh bitjih ne vedo skoraj nič.

Zlati bambusov lemur (ogrožen)

Po podatkih, ki jih je pridobil IUCN, velja, da je skoraj tretjina vseh vrst lemurjev na Madagaskarju skupaj z zlatim bambusovim lemurjem kritično ogrožena. Nekateri bolj kot drugi. Populacija lemurjev na Madagaskarju se je močno zmanjšala in je neposredno povezana z uničenjem njenega naravnega habitata. Lemurje je pogosto težko prilagoditi na življenje v ujetništvu ali na drugih lokacijah, ki niso vrhovi dreves Madagaskarja. V oceni GTA, za svetovna drevesa pa je bilo ugotovljeno, da je na Madagaskarju približno 90-odstotno upadanje dreves. To pa je povzročilo, da se je število lemurjev zmanjšalo za 59 %. Podatek, ki lemurje lahko označi kot bližajoče se izumrtju.

Smrt nekaterih živalskih vrst naj ne bi neposredno in takoj vplivala ​​na človeka. V širšem pogledu, pa lahko izumrtje ene vrste vodi do propada druge. Domino učinek, ki bo prej ali slej prizadel tudi ljudi. Tako je na razumnih in logičnih ljudeh, da zagotovijo varnost in ohranjanje ogroženih živalskih vrst.

VIRMetro.co.uk
Prejšnji članekTop playliste za učenje
Naslednji članekNa voljo je vloga za izplačilo enkratnega solidarnostnega dodatka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.