Japonska bo z Naso izstrelila prvi leseni satelit

Leseni satelit
Leseni satelit Foto: on guardian

JAXA (Japonska agencija za vesoljske raziskave) in NASA sta napovedali, da bosta v orbito izstrelili LignoSat, prvi leseni satelit na svetu.

Raziskovalci na Univerzi v Kjotu in gozdarsko podjetje Sumitomo Forestry so izdelali satelit magnolijevega lesa, da bi preizkusili uporabo biološko razgradljivih materialov, kot je les, da bi ugotovili, ali bi lahko naredili operacije vesoljskih poletov okoljsko bolj trajnostne.

Po poročanju The Guardiana je Takao Doi, japonski astronavt in vesoljski inženir z Univerze v Kjotu, opozoril: »Vsi sateliti, ki ponovno vstopijo v Zemljino atmosfero, gorijo in ustvarjajo drobne delce aluminijevega oksida, ki bodo več let lebdeli v zgornji atmosferi. Sčasoma bo to vplivalo na okolje Zemlje.«

LignoSat je biološko razgradljiv in bo po šest mesecih ob ponovnem vstopu zgorel, ostal bo le pepel.

Japonci bodo z Naso v vesolje poslali biološko razgradljiv satelit
Japonci bodo z Naso v vesolje poslali biološko razgradljiv satelit Foto: on jaxa

Biološko razgradljiv satelit

Raziskovalci so testirali tri vrste lesa tako, da so jih izpostavili vakuumu vesolja Mednarodne vesoljske postaje (ISS). Vzorci so bili deset mesecev izpostavljeni znatnim temperaturnim spremembam, izpostavljenosti intenzivnim kozmičnim žarkom in nevarnim sončnim delcem.

Koji Murata, vodja projekta, je dejal, da so bili presenečeni, ko so odkrili, da vzorci lesa niso pokazali razkroja ali deformacij, kot so razpoke, zvijanje, luščenje ali površinske poškodbe.

Za Magnolio so se odločili, ker se je izkazala za najbolj robustno. Trenutno se zaključujejo načrti za izstrelitev z ameriško raketo to poletje.

VIRJAXA
Prejšnji članekBo Netflix spet zvišal cene?
Naslednji članek5 finalistk za bodečo nežo ali kdo bo seksist_ka leta!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.