Južnokorejska misija Apophis – PREKINJENA

mission to mars, mars probe, space travel
Foto: PIRO4D iz Pixabay

Južnokorejsko ministrstvo za znanost je načrt za izgraditev in izstrelitev robotskega vesoljskega vozila, ki bi se srečalo z asteroidom Apophis, označilo za nedosegljivo. Medtem ko severnokorejski diktator Kim Jong Un izstreljuje balistične rakete in straši sosede ter se zaklinja, da svojo državo naredi za jedrsko velesilo, ima Južna Koreja cilje višje. V medplanetarnem prostoru.

Južna Koreja bo pomemben igralec v vesolju

Bivši predsednik Moon Jae-in in zdajšnji Yoon Suk-Yeoul v bližnji prihodnosti vidita Južno Korejo kot pomembnega igralca v vesoljskem raziskovanju. To bi državi zagotovilo tehnološko in gospodarsko prednost, razvoj digitalnih tehnologij, večjo varnost in ugled v mednarodnih odnosih. Yoon Suk-Yeoul obljublja, da bo do leta 2035 Južna Koreja postala pomembna sila v vesoljskem raziskovanju. Podoben načrt je zastavil tudi Moon Jae-in z izstrelitvijo robotskega vesoljskega plovila leta 2027, ki pa očitno ne bo obrodil sadu.

Misija, ki bi morala preiti iz načrtovanja v fazo akcije leta 2027 se je izkazala za nedosegljivo, po besedah Južnokorejskega ministrstva za znanost. Vesoljska podjetja v tem trenutku niso kos nalogi, še navajajo.

Misija proti asteroidu Apophis

Cilj omenjene misije je bilo izstreliti sondo, ki bi se srečala z asteroidom Apophis, ko bo ta leta 2029 letel mimo Zemlje. Sonda bi meteorit dlje časa opazovala, medtem ko leti ob njem. Astronome zanima, kakšen vpliv bo imela zemeljska gravitacija na strukturo kamnin v notranjosti in na površini vesoljskega kamna. Predvidevajo, da bo Apophis doživel nekaj sprememb, predvsem v obliki premikanja površinskih kamnin in izbruhov iz notranjosti.

primerjava velikosti
Primerjava velikosti asteroida Apophis z Empire State Building in Eifflovim stolpom. Foto: Phoenix CZE on wikipedia

Namesto južnokorejskega plovila se bo z asteroidom za krajši čas srečala NASINA sonda OSIRIS-Rex. Specializirana misija in njeno plovilo bi delo sicer opravilo bolje, vendar že to je boljše kot nič. Apophis se namreč Zemlji približa vsakih 80.000 let in škoda bi bilo zamuditi priložnost.

Slej ko prej v vesolje

Južnokorejske misije je bilo konec še preden se je dobro začela, a to ne potre nove vlade. Predsednik Yoon Suk-Yeoul obljublja kup reform za izboljšanje položaja svoje države. V provinci Južni Gyeongsang že zdaj deluje več kot 100 vesoljskih podjetij, ki razvijajo rakete za izstrel satelitov in tehnologijo za raziskovanje Mars. V prihodnosti bo Južna Koreja spodbujala privatizacijo vesoljskih podjetij, fakultete povezane z vesoljsko industrijo in večje sodelovanje z ZDA ter NASO.

Animation of Asteroid Apophis’ 2029 Close Approach with Earth

VIRSpace News
Prejšnji članekKomentar: Vrnitev kulture s Parado ponosa
Naslednji članekHuawei spreminja delovno okolje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.