Kaj je gen »nemogoče je pojesti samo en čips«?

Concept take potato chips with you to watch movie. Close up. Blurred background.
Foto: Andrii Bicher iz iStock

Visokokalorična hrana z veliko maščob, olja in sladkorja je lahko zelo okusna, vendar pogosto povzroča prenajedanje, ki vodi v debelost in velike zdravstvene težave. Toda kaj spodbuja možgane, da povzročajo prenajedanje?

Za debelost je kriv gen koaktivator 1

Nedavno je postalo jasno, da je z debelostjo pri ljudeh povezan gen, imenovan koaktivator 1, ki ga uravnava CREB (CREB-Regulated Transcription Coactivator 1 – CRTC1). Ko mišim izbrišemo CRTC1, postanejo debele, kar kaže, da delovanje CRTC1 zavira debelost. Ker pa se CRTC1 izraža v vseh nevronih v možganih, specifični nevroni, odgovorni za zaviranje debelosti, in mehanizem, prisoten v teh nevronih, niso bili znani.

Childhood obesity problem and weight loss. Fat boy at a nutritionist appointment. Overweight boy consulting with doctor in office. Doctor examining fat boy in clinic. Doctor measuring overweight boy.
Nedavno je postalo jasno, da je z debelostjo pri ljudeh povezan gen, imenovan koaktivator 1, ki ga uravnava CREB (CREB-Regulated Transcription Coactivator 1 – CRTC1). Foto: ELENA BESSONOVA iz iStock

Razjasnjevanja se je lotila raziskovalna skupina

Da bi razjasnili mehanizem, s katerim CRTC1 zavira debelost, se je raziskovalna skupina pod vodstvom izrednega profesorja Shigenobuja Matsumure s Podiplomske šole za človeško življenje in ekologijo na Univerzi Osaka Metropolitan osredotočila na nevrone, ki izražajo receptor melanokortin-4 (MC4R). Domnevali so, da izražanje CRTC1 v nevronih, ki izražajo MC4R, zavira debelost, saj je znano, da mutacije v genu MC4R povzročajo debelost. Zato so ustvarili sev miši, ki normalno izražajo CRTC1, razen v nevronih, ki izražajo MC4R, kjer je njegovo izražanje blokirano, da bi preverili, kako izguba CRTC1 v teh nevronih vpliva na debelost in sladkorno bolezen.

Fat woman, fat belly, plump, obese woman holding excess belly fat with measuring tape on beige background, female diet lifestyle concept
Mutacije v genu MC4R povzročajo debelost. Foto: Irina Shatilova iz iStock

Pri miših brez CRTC1 v nevronih, ki izražajo MC4R, se telesna teža v primerjavi s kontrolnimi mišmi ni spremenila, če so jih hranili s standardno prehrano. Ko pa so miši s pomanjkljivim CRTC1 gojili na prehrani z visoko vsebnostjo maščob, so se prenajedle, nato so postale bistveno bolj debele kot kontrolne miši in razvile sladkorno bolezen.

»Ta študija je razkrila vlogo, ki jo ima gen CRTC1 v možganih, in del mehanizma, ki nam preprečuje prenajedanje z visokokalorično, mastno in sladko hrano,« je dejal profesor Matsumura. »Upamo, da bo to pripomoglo k boljšemu razumevanju tega, kaj povzroča prenajedanje,« je še dodal.

Women's legs on the scales, close-up of a measuring tape, the concept of losing weight, healthy lifestyle.
»Ta študija je razkrila vlogo, ki jo ima gen CRTC1 v možganih, in del mehanizma, ki nam preprečuje prenajedanje z visokokalorično, mastno in sladko hrano.« Foto: puhimec iz iStock
VIRScienceDaily
Prejšnji članekJernej Vrtovec: »Davkoplačevalci ne smejo nositi bremena napak politike«
Naslednji članekVišja subvencija študentskih bonov, ampak tudi doplačil

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.