Kaj se zgodi v tvojem telesu, ko spiješ prvo jutranjo kavo?

Skodelica kave – prva, vroča, poživljajoča. In za mnoge najlepši del dneva. A za omamnim vonjem in nenadno energijo se skrivajo kemijski procesi, ki se v našem telesu zgodijo, ko spijemo svojo prvo jutranjo kavo. Kaj se takrat dogaja v tvojem telesu?

Ni skrivnost, da kava daje energijo, poleg tega pa tudi povečuje koncentracijo. Dolgo je že znano tudi, da doza kofeina, ki jo vnesemo v telo ob skodelici kave, poveča raven adrenalina in poviša srčni utrip. Kofein preprečuje tudi, da bi se dopamin ponovno absorbiral v sistem, zato ta dlje ostane v možganih in tako si dlje časa tudi pozitiven in srečen.

V prvih desetih minutah po jutranji kavi se kofein začne širiti po telesu. Zvišata se krvni tlak in srčni utrip. Takrat začneš čutiti tudi energijo.

coffee, i need coffee

Po dvajsetih minutah se kofein začne vezati na adenozinske receptorje in tako odpravi utrujenost. Raven dopamina se poveča in ostane v možganih, zato imaš občutek, da si pripravljen na vse obveznosti, ki te tisti dan čakajo.

Po prve pol ure po popiti kavi nadledvične žleze začnejo proizvajati več hormonov. Tvoje zenice se razširijo in tvoj vid nemudoma postane ostrejši. Po pol ure imaš največ energije in najboljšo koncentracijo.

lisa simpson
Takrat imaš najboljšo koncentracijo. Ta čas izkoristi za učenje.

Po štiridesetih minutah tvoje telo začne proizvajati več serotonina, kar izboljša delo nevronov v hrbtenjači. To pomeni, da imaš boljšo koordinacijo in moč. Takrat si najbolj pripravljen na trening.

Po štirih urah se pospeši metabolizem in v tem obdobju telo začne razgrajevati shranjene maščobe. Po šestih urah pa počasi že čutiš potrebo po novi kavi, saj je polovica kofeina iz telesa že izstopila.

tresavica

Prejšnji članekUNICEF: Umivanje rok z milom rešuje življenja, toda 3 milijarde ljudi na svetu doma še vedno nima te možnosti
Naslednji članekSi zaradi študija pod stresom? Potem preberi to!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.