Kako nastane planet?

Kako nastane planet in kakšne so razlike v formacijah planetov?
Kako nastane planet in kakšne so razlike v formacijah planetov? Foto: Naeblys iz iStock

Se kdaj ozreš v nočno nebo in se vprašaš, kako nastanejo planeti? Morda te zanima, kako je naš modri planet, Zemlja, postal takšen, kot ga poznamo danes. Proces nastajanja planetov je eden najbolj fascinantnih in kompleksnih pojavov v vesolju.

Kako nastane planet?

Prah okoli zvezde je ključnega pomena za oblikovanje nebesnih teles okoli nje. Prah okoli zvezd vsebuje elemente, kot sta ogljik in železo, ki lahko pomagajo oblikovati planetarne sisteme.

Ko je zvezda v nastajajočem disku, sicer znani kot faza T Bika (ang. T Tauri), oddaja izjemno vroče vetrove, v katerih prevladujejo pozitivno nabiti delci, imenovani protoni, in nevtralni atomi helija. Čeprav večina materiala z diska še vedno pada na zvezdo, se majhne skupine srečnih prašnih delcev zaletavajo drug v drugega in združujejo v večje predmete.

Earth and solar system planets, sun and star. Sun, Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptune, Pluto. Sci-fi background. Elements of this image furnished by NASA. ______ Url(s): https://photojournal.jpl.nasa.gov/catalog/PIA00271https://photojournal.jpl.nasa.gov/jpeg/PIA15160.jpghttps://images.nasa.gov/details-PIA01492https://solarsystem.nasa.gov/resources/17549/saturn-mosaic-ian-reganhttps://images.nasa.gov/details-PIA21061https://mars.nasa.gov/resources/6453/valles-marineris-hemisphere-enhanced/https://images.nasa.gov/details-PIA23121https://images.nasa.gov/details-PIA22946https://www.nasa.gov/image-feature/good-morning-from-the-international-space-station-1Software: Adobe Photoshop CC 2015. Knoll light factory. Adobe After Effects CC 2017.
Foto: buradaki iz iStock

Grude prahu postanejo kamenčki, kamenčki postanejo večje skale, ki se zdrobijo, da se razširijo. Prisotnost plina pomaga, da se delci trdnega materiala zlepijo. Nekateri se razidejo, drugi pa vztrajajo. To so gradniki planetov, včasih imenovani planetezimali.

Kjer je disk hladnejši, dovolj daleč od zvezde, da lahko voda zmrzne, se drobni delci ledu prevažajo s prahom. Umazane snežne kepe se lahko nakopičijo v velikanska planetarna jedra. Ta hladnejša območja prav tako omogočajo, da se molekule plina dovolj upočasnijo, da jih pritegne planet. Tako naj bi nastali Jupiter, Saturn, Uran in Neptun, plinasti velikani našega sončnega sistema. Jupiter in Saturn naj bi nastala najprej in hitro v prvih 10 milijonih let sončnega sistema.

The 8 Planets and the sun in Milky way or our Solar System in Order of Size 3d rendering
Foto: Love Employee iz iStock

Kako je nastala Zemlja?

V toplejših delih diska, bližje zvezdi, začnejo nastajati kamniti planeti. Ko nastanejo ledeni velikani, ne ostane veliko plina, da bi se kopičili zemeljski planeti. Skalnati planeti, kot so Merkur, Venera, Zemlja in Mars, lahko po rojstvu zvezde nastajajo več deset milijonov let. Podrobnosti o tem, kje točno se planeti najraje oblikujejo v diskih, so še vedno skrivnost in področje raziskav.

Ko se planeti oblikujejo okoli zvezde, jih imenujemo planetarni sistemi, ki so opredeljeni kot nizi gravitacijsko vezanih predmetov, ki krožijo okoli zvezde. Lahko so sestavljeni iz enega ali več planetov, lahko pa vključujejo tudi pritlikave planete, asteroide, naravne satelite, meteoroide in komete. Sonce in njegovi planeti, vključno z Zemljo, so znani kot sončni sistem. Izraza zunajsončni sistem in eksoplanetni sistem se nanašata na planetarne sisteme, ki niso naši.

The Formation of the Solar System in 6 minutes! (4K "Ultra HD")

VIRscience.nasa.gov
Prejšnji članekNajboljši snacksi za pivski večer
Naslednji članekKako je influencer zrušil enega največjih startupov na svetu?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.