Kobilice lahko zavohajo rakave celice

insect, grasshopper, bug
Foto: DomPixabay iz Pixabay

Znanstveniki so preizkusili revolucionarno idejo, ki ima potencial da reši tisoče rakavih bolnikov. Raziskovalci z Michigan State University so razvili sistem za zgodnje ugotavljanje rakavih obolenj. Debajit Saha je z ekipo sodelavcev dokazal, da kobilice lahko zavohajo rakave celice in jih ločijo od zdravih, kar nameravajo uporabiti za izdelavo naprav za zgodnje diagnosticiranje. Na možgane kobilic so namestili elektrode in spremljali nevronske odzive ob stiku z rakavimi ali zdravimi celicami. Ker imajo različen metabolizem oddajajo različne kemijske spojine, ki jih kobilice prepoznajo. Sistem se je odrezal bolje kot so pričakovali, saj čuti kobilic prepoznajo celo različne vrste raka in stopnjo njegovega razvoja.

Zgodnja diagnoza rakavih obolenj rešuje življenja

Če je rak prepoznan dovolj zgodaj, ga 90 % ljudi preživi, če je diagnoza prepozna se ta številka zmanjša na 10-20 %. Nova naprava bi lahko delovala tudi tako, da bi pacient vanjo pihnil, če bi se pojavil sum o raku nekje na respiratorni poti. Rakave celice v pljučih bi se vohale v izdihanem zraku.

Cilj je izumiti umetni nos, ki bi lahko zavohal rakave celice

Že približno petnajst let znanstveniki poskušajo izdelati umeten nos, a pot je še dolga. Imamo veliko merilcev prisotnosti plinov v ozračju, vendar nobeden ni tako vsestranski in hiter kot naši (in še sploh živalski) nosovi. Nič čudnega, da še vedno uporabljamo pse za iskanje drog, eksplozivov ali ljudi, saj je vonj res eden od čudežev evolucije. V prihodnosti pa se psom očitno pridružujejo žuželke.
Vendar ni te treba skrbeti, da boš pri obisku zdravnika imel bližnje srečanje z insektom pripetim na elektrode kot v kakšni sci-fi grozljivki. V napravah za diagnosticiranje bodo izolirane biološke komponente, s katerimi kobilice zaznajo rakave celice. Živali pa ostanejo v naravi, kamor sodijo.

Novinar

VIRScience Daily
Prejšnji članekNenapisane ovire in šola, ki jih lahko preseže
Naslednji članekZakaj Jupiter nima obročev?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.