Mladi dinozavri so bili pravzaprav »majhni odrasli«

Paleontologi so podrobno opisali novo odkrito okostje mladega Plateozavra. Zanimivo odkritje pa je podobnost mladiča njegovim staršem, saj bi to pomenilo, da je bil že mladič fizično zelo podoben starejšim primerkom. Paleontologi na univerzi v Bonnu (Nemčija) so zdaj blizu odgovora na vprašanje, kako so se premikali in živeli mladi dinozavri.

Mladi Plateozaver enak kot odrasli primerki

Mladi Plateozaver je bil odkrit v Švici in je razstavljen tudi v lokalnem muzeju. Njegovo ime pa je Fabian. Je predstavnik vrste, ki je bila do sedaj največkrat najdena kot odrasel in nepopoln primerek. Veliko jih je bilo najdenih v najdiščih, kjer je veliko število vrste »potonilo« v blato. Mlajši Plateozavri niso potonili v blato, saj so bili veliko lažji kot njihovi starejši sorodniki in zato jih je težje najti v primerni ohranjenosti.

Ekipa, ki jo vodi profesor Martin Sander, je raziskala anatomijo novega okostja mladega dinozavra. »Sodeč po dolžini vretenc je bil Fabian dolg 2.3 metra in težak okoli 50 kilogramov,« je povedal Darius Nau, ki je član ekipe raziskovalcev Univerze Bonn. Za primerjavo je bil odrasel primerek Plateozavra dolg do deset metrov in težak približno štiri tone. Tako so lahko že po sami velikosti Fabiana določili za mladiča. Njihovo raziskavo je potrdila analiza medkostnih povezav, ki se še niso popolnoma povezale.

Okostje mladega Fabiana
Okostje mladega Fabiana

Ugotovili so, da je bil tudi po sami obliki telesa podoben odraslim dinozavrom. Razmerje repa, glave, nog in trupa se skoraj popolnoma ujema z razmerji pri odraslih primerkih. Kot primerjavo so navedli sorodno vrsto Mussaurus, kjer so bili mladiči kvadripedi, odrasli pa bipedi. »Dejstvo, da je mladi Plateozaver izgledal popolnoma enako kot odrasli, je zanimivo, saj so bili desetkrat lažji,« je še povedal paleontolog Jens Lallensack.

Urednik portala Student.si

VIRUni-Bonn
Prejšnji članek10 dejstev o božičnih pesmih, ki jih zagotovo nisi vedel
Naslednji članekHuawei s spodbudo za ponudnike aplikacij v trgovini AppGallery

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.