Moška brada kot evolucijski produkt za ublažitev udarcev med pretepi

Popolne, razkošne brade pritegnejo poglede, prav tako pa lahko služijo praktičnemu namenu – ublažitvi udarca udarca po čeljusti. Skozi zgodovino brade po vsem svetu predstavljajo del kulture kot simbol družbene prevlade in življenjske moči. Podobno kot košata griva prevladujočega leva.

Vendar pa prav gosta dlaka levje grive ščiti tudi grlo te velike mačke pred smrtonosnimi kremplji in zobmi rivalov, pravijo znanstveniki. In gosta brada lahko nudi podobno zaščito pred smrtonosnimi napadi z blaženjem in absorbiranjem sil, usmerjenih v čeljust – obrazno kost, ki se med bojem najpogosteje zlomi, so nedavno tega predlagali raziskovalci.

Darwin sicer ni bil zagovornik te teorije

Charles Darwin, slavni naravoslovec in oče evolucijske teorije (med drugim tudi lastnik veličastne brade), je imel kaj povedati o obrazni poraščenosti. Čeprav je Darwin levjo grivo videl kot vir fizične zaščite, je na človeško brado gledal kot zgolj na »okras« za pritegnitev ženske pozornosti.

Toda avtorji nove študije so predlagali drugačno teorijo. Trdijo, da bi dlake na bradi kolektivno razpršile silo udarca. Zaradi tega bi se lahko razvila kot odgovor na potrebo po zmagah v bitkah med samci. Vse več dokazov namiguje, da so se človeška okostja in mišice razvile v podporo specializaciji, povezanimi z moškimi spopadi. Tudi drugi raziskovalci so že pred časom namigovali, da so se moške oblike obraza razvile, da bi zaščitile obraz pred poškodbami med bojem. Avtorji so dejali, da bi se torej brade razvile iz istega razloga.

Za poizkus so zgradili model čeljusti z ovčjo volno kot približek bradi

Za preizkus te ideje so znanstveniki zgradili modele, s približno strukturo kosti človeške lobanje. Koščeni material so razrezali na kocke in jih zavili v ovčjo volno.

»Ker ni bilo mogoče dobiti popolnih bradatih vzorcev kože iz človeških trupel,« so zapisali raziskovalci. Medtem ko se volna ne ujema popolnoma z dlako brade, je bila količina foliklov v vzorcih kož približno enaka volumnu polnih brad, kar verjetno ne velja za dlako večine drugih vrst.

Za poskuse so bile uporabljene tri vrste ovčje kože. Vzorec, kjer je ovčja volna puščena v celotni dolžini, da je bila preizkušena učinkovitost polne brade pri blaženju udarcev. Drugi vzorec so bile popolnoma pobrite kože, da so znanstveniki ugotovili, če korenine lasnih mešičkov zagotavljajo kakršno koli zaščito. Tretji vzorec pa je bila koža s populjenimi dlakami, ki je predstavljal popolnoma gladko kožo brež dlake.

poizkus
Raziskovalci so opravili teste tako, da so v ovčjo kožo ovito kost postavili na nakovalo in z višine nanjo spustili topo palico.

Rezultati so bili predvidljivi

Polno »Krznene brade« so se najbolje odrezale, saj so absorbirale skoraj 30 % več energije od kož, ki so jih postrigli ali populili. Strojni udarec je poškodoval vse populjene vzorce, 95 % postriženih vzorcev, a le 45 % »kosmatih« vzorcev je bilo razpokanih ali zdrobljenih. Potrebovali so tudi več časa po udarcu, da so dosegli prelomno točko.

»Rezultati te študije kažejo, da so lasje resnično sposobni bistveno zmanjšati silo topega udarca in absorbirati energijo, ter s tem zmanjšati pogostost zloma,« so povedali znanstveniki.

»Če enako velja za poraščenost po obrazu, potem lahko polna brada pomaga zaščititi ranljiva območja obraznega okostja, kot je čeljust, pred škodljivimi udarci. Polne brade zmanjšajo tudi poškodbe, raztrganost in udarce kože in mišice obraza.«

Kako natančno delujejo?

Raziskovalci so povedali, da posamezna lasna vlakna verjetno absorbirajo energijo iz udarca in porazdelijo udarno silo na večje območje. Vendar bi bilo treba več poskusov, da bi natančno razložili mehanizme, skozi katere se ta zaščita zgodi. Človeška dlaka na obrazu se lahko zelo razlikujejo po grobosti, debelini, kodranju in gostoti. Različne brade se lahko razlikujejo po učinkovitosti preprečevanja škode pred udarci, kaže študija.

VIRLive Science
Prejšnji članekDejstva, za katera verjetno še nisi slišal
Naslednji članekNarodni dom v Trstu ob stoletnici požiga spet Slovencem

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.