Moški, ki se je pozdravil s strelom v glavo in 9 drugih medicinskih fenomenov

Človeško telo še nikoli ni bilo bolj raziskano, a vseeno na dan prihajajo neverjetni medicinski fenomeni, ki presenečajo tudi največje strokovnjake. Se kdaj začudiš, kako jim uspe razvozlati zapletene uganke, rešiti odrezane okončine (na primer, ko si ženska odreže roko na krožni žagi in jo za nameček še »pozabi« doma, ko odhiti v bolnišnico) in pozdravi praktično neozdravljive bolezni. Ja, ljudje smo kot bakterije, zelo hitro se prilagodimo. Naš napredek nima meja, se zdi, in znanje se ves čas nadgrajuje.

Zagotavljam ti, da bodo naslednje zgodbe nadvse zanimive in ti bodo ostale v spominu še dolgo časa.

Moški, ki je dobil udarec v oko

Oko z obliko rože v zenici

Mlad moški se je zaradi poslabšanja vida naročil na pregled pri okulistu v Avstriji. Ko je zdravnik preveril njegov vid, je presenečeno opazil katarakto v obliki zvezde, znano tudi kot rozetna katarakta. Pacient je že čisto pozabil na dogodek, ki se je zgodil pred devetimi meseci, ko je dobil udarec v oko, zato sprva ni bilo jasno, kako je prišlo do sive mrene.

Po besedah zdravnika je udarec, ki je moškega zadel v oko, na njegovem obrazu povzročil silovite valove, ki so se prenesli v levo oko. To je vplivalo na običajno razporeditev vlaken in beljakovin v leči in povzročilo sivo mreno v obliki rože.

To stanje so zdravniki pozneje odpravili s postopkom, imenovanim fakoemulzifikacija. Z zvočnimi valovi so razbili neprozorni del leče. Nato so neprozorni del odstranili z vakuumom. Na koncu so lečo nadomestili z umetno lečo.

»Strupena gospa«

The Bizarre Toxic Death Of Gloria Ramirez

Gloria Ramirez je bila bolnica z rakom materničnega vratu. Rak je bil že v zadnjem stadiju in 19. februarja 1994 so jo odpeljali v bolnišnico v Kaliforniji. Ni pravilno dihala in imela je hiter srčni utrip. Med zdravljenjem je medicinska sestra opazila oljnat izcedek na njenem telesu. Njena prednostna naloga je bila rešiti pacientkino življenje, zato se na to ni pretirano ozirala. Kmalu je drugo zdravstveno osebje zaznalo nenavaden vonj sadja, ki je prihajal iz njenih ust. Tudi ko so ji vzeli vzorec krvi, je ta dišala po amoniaku.

Nekaj trenutkov pozneje je šest članov zdravstvenega osebja, ki so jo zdravili, drug za drugim začelo omedlevati. Eden od njih je imel težave z dihanjem. Nihče ni imel pojma, kaj se dogaja. Zgodba se je končala tragično, saj je Gloria izgubila življenje.

Zdravniki so opravili tri obdukcije njenega telesa. Njeno toksikološko poročilo je pokazalo, da je imela v krvi veliko količino dimetil sulfona, kar je bil verjetno razlog za krče.

Dr. Pat Grant je mesece pozneje trdil, da je Gloria svoje telo prekrila z dimetilsulfonom, da bi si pozdravila raka, zato je zdravstveno osebje omedlelo. Vendar ni imel nobenega dokaza in je to le še povečalo seznam teorij o Glorijini smrti. Mediji so jo poimenovali »strupena gospa«.

Sestrska ljubezen

The hug that helped change medicine

Dvojčici Kyrie in Brielle Jackson sta se rodili 17. oktobra 1995 v Massachusettsu, skoraj 12 tednov pred predvidenim rokom. V navadi je bilo, da dvojčke ločijo in jih položijo v različna inkubatorja, da bi preprečili morebitno okužbo. Enako se je zgodilo s Kyrie in Brielle. Medtem, ko se je Brielle rodila zdrava in pridobivala na teži, je bila Kyrie precej šibka. Novembra leta 1995 je Kyrie težko dihala. Zaradi pomanjkanja kisika je postala modra.

Medicinska sestra, ki je bila v tistem času zadolžena za dvojčici, je ubrala za takrat zelo nenavadno pot. Obe sestri dvojčici je namestila v isti inkubator. Nekaj trenutkov pozneje je Brielle objela Kyrie. Briellino stanje se je začelo stabilizirati in začela je dihati. Kyrie je objela Brielle in zaspala. Kmalu sta zapustili bolnišnico in sta danes zdravi in zelo povezani dekleti, ki ju veže močna sestrska ljubezen.

Če so dvojčki skupaj v istem inkubatorju, je to znano tudi kot »skupna postelja«. Danes je to standardna praksa v bolnišnicah, saj omogoča stik kože na kožo med dvojčkoma in izboljšuje razvojno oskrbo.

Ta objem je dobesedno spremenil medicino.

Mladenič, ki si je s strelom v glavo rešil življenje

ilustracija moškega, ki s prstom. iz katerega se kadi, umerjenega v glavo, ponazarja samomor s pištolo

Zaradi obsesivno-kompulzivne motnje je moral moški po imenu George opustiti šolanje, pozneje pa je pustil tudi službo. Leta 1983 ga je začel zdraviti doktor Leslie Solyom, psihiater v bolnišnici Shaughnessy v Vancouvru. Po njegovih besedah je Georgea zdravil eno leto. Vendar je bil George še vedno depresiven. Imel je huda samomorilna nagnjenja. Nekega dne je kupil pištolo kalibra 22, si jo vtaknil v usta in pritisnil na sprožilec.

Na srečo mu ni uspelo – zdravniki so mu rešili življenje. Nato pa se je zgodilo nekaj neverjetnega.

Strel je poškodoval levi čelni možganski režnjak, del možganov, ki je bil odgovoren za njegovo obsesivno-kompulzivno motnjo. Po tem dogodku s tem ni imel več težav. Njegov inteligenčni količnik je bil še vedno enak kot pred incidentom in začel je živeti srečno življenje, brez obsesivno-kompulzivne motnje.

Zdravniki so mu dali le devet mesecev življenja, a je na koncu vse preživel

Interview with Stamatis Moraitis

Stamatisu Moraitisu, grškemu vojnemu veteranu, so leta 1976 diagnosticirali pljučnega raka. Njegovo poročilo je preverilo še devet zdravnikov v ZDA in potrdilo isto diagnozo. Predpisali so kemoterapijo, vendar jo je Stamatis zavrnil. Nazadnje so mu zdravniki dali le še devet mesecev življenja. Vrnil se je v domovino. Skrbeli so ga namreč visoki stroški zdravljenja in pogreba v ZDA (logično).

Nekaj let pozneje je bil še vedno živ. Vrnil se je, da bi se srečal z zdravniki. Nenavadno je, da je preživel vse zdravnike, ki so mu postavili diagnozo. Čeprav za to ni bilo znanstvene razlage, so nekateri zdravniki trdili, da je v svoji domovini živel v okolju brez strupov in z malo psihičnega stresa.

Družil se je s prijatelji in delil srečo s člani svoje družine. To bi lahko bil razlog, da je preživel svoje zdravnike. Nazadnje je Stamatis umrl 3. februarja 2013. Po diagnozi je torej živel še skoraj štiri desetletja!

Po 8 letih truda z zanostivijo jima je le uspelo

Ashley in Tyson Gardner iz Utaha sta se osem let trudila spočeti otroka. Po veliko truda sta se odločila, da poskusita z umetno oploditvijo.

Uspelo jima je! Oba starša sta bila navdušena. Nato pa šok. Imela bosta četverčke. To je zelo redek pojav, saj le ena na 70 milijonov žensk rodi četverčke. Njuno navdušenje je bilo posledično štirikrat večje!

Imeti četverčke je veliko verjetneje, ko gre za umetno oploditev, a vseeno je bil to čudež, saj se je trud poplačal po letih žalosti ob neuspeli zanositvi. In to ne le enkrat, ampak štirikrat. Rodile so se štiri deklice. Poimenovala sta jih Indie, Esme, Scarlett in Evangeline.

Moški, ki je prišel zaradi bolečine v nogi

Moški se je pritožil zaradi blage bolečine v levi nogi. Po obsežnih preiskavah so večji problem našli v njegovi glavi. Zdravnik je bil osupel, ko je ugotovil, da je devetdeset odstotkov njegovih možganov napolnjenih s tekočino. To stanje, imenovano »hidrocefalus«, se je pojavilo v obdobju tridesetih let.

Poročilo je bilo leta 2007 objavljeno v reviji The Lancet. Francoz je obiskal zdravnika in se pritoževal zaradi blage bolečine v levi nogi. Moški je bil takrat star štiriinštirideset let. Zdravniki so skenirali njegove možgane in bili povsem šokirani, ko so ugotovili, da je devetdeset odstotkov njegove marke napolnjene s cerebrospinalno tekočino.

Ostala je le tanka zunanja plast možganskega tkiva. Zanimivo je, da se je to stanje začelo, ko je bil star šest mesecev, in se v tridesetih letih zaostrilo. Čeprav je imel IQ nižji od povprečnega človeka, na srečo prevelika količina tekočine ni ovirala njegovega vsakdanjega načina življenja.

Diagnozo so mu postavili zgodaj. Zdravniki so mu z operacijo vstavili šant, majhno cevko, ki omogoča odtekanje in tako odstranili vso tekočino. Štirinajst let pozneje so šant odstranili in moški je postal popolnoma zdrav.

Moški z žarečimi očmi

Trans-Illumination Defects in Pigment Dispersion Syndrome

Moški je obiskal oftalmologa na redni pregled oči. Pred nekaj meseci so mu diagnosticirali visok očesni pritisk. Zdravnik je preizkusil oko tako, da je posvetil v njegovo šarenico. Presenečen je videl, da njegova šarenica močno žari. To se je zgodilo, ker so nekateri deli šarenice manjkali in tako omogočali prehod svetlobe skozi oko.

Po podatkih revije The New England Journal of Medicine se je štiriinštiridesetletni moški po selitvi v novo mesto redno naročil na pregled oči pri zdravniku. Obiskal je zdravnika in ga obvestil, da so mu pred kratkim diagnosticirali visok pritisk na oko in da se zdravi. Poleg tega so v njegovi družini že imeli glavkom, bolezen, ki lahko poškoduje vidni živec in potencialno povzroči slepoto.

Zdravnik je nato testiral njegove oči. Vanje je posvetil nekaj svetlobe in osupnil je, ko je videl, da njegove oči žarijo. V poročilu je zapisano, da je svetloba »razkrila okvare transiluminacije šarenice, ki so bile podobne obodni palici«. Ta učinek je nastal zaradi napake v pigmentu šarenice. To redko stanje je znano kot sindrom pigmentne disperzije.

Dvanajst dijakinj s skrivnostnimi simptomi

Teens suffer from mystery illness

Dijakinje, ki so obiskovale isto srednjo šolo v ZDA, so občutile nenavadne simptome, kot so trzanje, jecljanje in nepojasnjeni izbruhi jeze. Očitne razlage, kaj je razlog tega, ni bilo. Teh simptomov ni bilo mogoče nadzorovati. Na šoli so opravili testiranje za prisotnost strupene snovi, vendar niso našli ničesar.

Nazadnje je eden od zdravnikov, ki jih je zdravil, njihovo stanje diagnosticiral kot konverzijsko motnjo. Dr. Jennifer McVige, otroška nevrologinja, je povedala, da je konverzijska motnja nezavedna reakcija na stres, ki se kaže fizično, bodisi z jecljanjem, izbruhi jeze in trzanjem. Na srečo so si vsa dekleta opomogla in jim ta bolezen ni pustila nobenih trajnih posledic.

Ženska brez vagine, ki je zanosila

Črno bela fotografija noseče ženske

Leta 1998 je v Lesotu zdravnike obiskala 15-letna najstnica. Imela je več simptomov porodnih bolečin. Zato so zdravniki opravili teste in s popolnim presenečenjem ugotovili, da je noseča. Seveda je nosečnost petnajstletnega dekleta zaskrbljujoča, vendar je bila še večja skrb, da je dekle imelo prirojeno napako »Mullerijeve ageneze«. To je prirojena napaka, kjer ni vaginalne odprtine, namesto te je bila le plitvo nakazana vagina. Tudi dekle je bilo seveda ob tej novici šokirano.

Pred meseci je z novim fantom prakticirala oralni seks. Nekaj trenutkov po tem, ko sta z njim že zaključila in je spermo pogoltnila, jo je pri tem ujel njen nekdanji fant. Da bi se ji maščeval, jo je z nožem zabodel v trebuh. Zdravniki so ugotovili, da se ji je po vbodu želodec povezal s trebušno odprtino in tako je sperma potovala naprej do njenih reprodukcijskih organov.

Želodčna kislina je izredno jedka in skoraj neverjetno je, da bi sperma ostala živa, zato je bil ta primer resnično izjemen. Spermiji so šli skozi njen želodec in prišli v stik z jajčecem v njenih jajčnikih. Po navedbah poročila v ugledni medicinski reviji The British Journal of Obstetrics and Gynaecology so zdravniki zaradi njene okvare s carskim rezom uspeli na svet spraviti zdravega dečka.

Prejšnji članekSrčna UL za prizadete v Ukrajini
Naslednji članekNa novo definirana pametno pisarno prihodnosti
Žan T. Urbanija

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.