Najden starodavni vir kisika na Zemlji

crater, volcano, volcanic
Foto: AlexAntropov86 iz Pixabay

Nastanek življenja na Zemlji ostaja večno vprašanje, vendar vsak dan prinese več namigov. Znanstveniki z Univerze Newcastle so pokazali, kako se je lahko življenje razvilo na vročih in tektonsko zelo aktivnih tleh starodavne Zemlje.

Kisik v Zemljini skorja priča o začetkih planeta

Kljub vsem dvomom in nasproti stoječim si teorijam, se znanstveniki strinjajo, da se je življenje na Zemlji pojavilo pred okoli 4 milijardami let (od 3,7 do 4,41). Prvi so bili mikroorganizmi, ki so naseljevali hidrotermalne vrelce na morskem dnu. To je bilo pred pojavom fotosinteze in znanstveniki se sprašujejo, kako so ti termofilni organizmi dobili kisik. Odgovor je: vročina, voda in posebne kamnine.

Počasnik, tarnigrad ali tudi vodni medvedek, je eden najbolj trdoživih organizmov. Poleg visokih temperatur, jim je udobno celo v velikih pritiskih ali obratno v vakuumu vesolja.
Počasnik, tarnigrad ali tudi vodni medvedek, je eden najbolj trdoživih organizmov. Poleg visokih temperatur, jim je udobno celo v velikih pritiskih ali obratno v vakuumu vesolja. Foto: on National Park Service

Simulacija tektonskih procesov

Glavni avtor raziskave Jordan Stone, doktorski študent programa Environmental Geoscience, je pokazal, da je vročina ključnega pomena za prisotnost kisika in preživetje termofilov. V laboratorijskih pogojih je zdrobil granit, bazalt in peridotit ter po »pesku« pustil teči vodo. Tako je simuliral tektonske procese, ki za sabo puščajo luknjasta, razrvana tla kamnin, po katerih se potem pretaka voda. Na reaktivnih kamninah kot so granit, bazalt in peridotit je zdaj večja površina stika z vodo in reakcija lažje steče. Rezultat reakcije je vodikov peroksid (H2O2).

Vendar voda in porozne reaktivne kamnine niso dovolj. Stone je ugotovil, da vodikov peroksid začne nastajati šele pri temperaturah blizu 100 °C, kar pa je tudi idealna temperatura za termofilne organizme. Čeprav je vodikov peroksid v velikih količinah strupen za večino organizmov, so verjetno starodavni mikrobi ravno zaradi njega preživeli.

Svetle barve so posledica termofilnih mikroorganizmov v Grand Prismatic Spring v parku Yellowstone.
Svetle barve so posledica termofilnih mikroorganizmov v Grand Prismatic Spring v parku Yellowstone. Foto: on Wikipedia

Stone in sodelavci verjamejo, da je bila to pomembna stopnica evolucije, ki se je dogajala pred pojavom fotosinteze. Pripravlja pa se že nova raziskava, ki bo preučevala, kako ta mehanizem deluje v podzemnem svetu.

VIRScience Daily
Prejšnji članekHekerji napadli LastPass. So tvoja gesla varna?
Naslednji članekMladi pevec Matej Lebič predstavlja osebnoizpovedno pesem V višine poletim

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.