Najdeni dve novi vrsti dinozavrov, ki ju paleontologi obožujejo

Dve novi vrsti mesojedih dinozavrov sta bili najdeni na otoku Wight. Angleški otok je največji in drugi najbolj poseljeni otok Anglije, ki se nahaja v Rokavskem prelivu. Paleontologi so našli kosti, ki nakazujejo na dve novi vrsti dinozavrov, natančneje iz družine spinozavridov. Vrsti naj bi bili daljna sorodnika legendarnega Spinozavra, ki že sam po sebi več desetletij buri duhove in paleontologe peha v obup. Kaj nova najdba pomeni za omenjeno družino dinozavrov in kakšna sta dinozavra sploh bila?

Vrsti dinozavrov sta izjemno odkritje v paleontologiji

Študija, ki jo je objavila skupina paleontologov Univerze v Southamptonu, predvideva najdbo dveh novih vrst dinozavrov. Njune kosti so bile najdene na obali Brightstona v razmaku nekaj let. Zbiralci fosilov so našli delčke dveh lobanj, skupina iz muzeja Dinosaur Isle pa je našla velik del repnih kosti. Skupno je bilo najdenih več kot petdeset kosti z najdišča, ki je bilo dolgo pokrito s kamninami. Te tvorijo del Wessexove tvorbe, ki se je ustvarila pred 125 milijoni let v obdobju zgodnje Krete.

Do zdaj je edino okostje spinozavridov, najdeno v Veliki Britaniji, pripadalo okostju Barioniksa. Okostje je bilo odkrito leta 1983 v Surreyu. Večina drugih najdb je bila omejenih na posamezne zobe in kosti. Najdba vseh novih kosti pa ne pomeni le odkritje dveh novih vrst, ampak veliko več. Družina spinozavridov že vse od svojega prvega odkritja velja za eno izmed najbolj skrivnostnih in zaželenih najdb v paleontološkem svetu. Tokratna najdba nosi veliko teže v zgodovini odkrivanja bitij, ki so tresla zemljo.

Spinozavri so ena izmed najbolj zanimivih vrst dinozavrov
Spinozavri so ena izmed najbolj zanimivih vrst dinozavrov

Analiza kosti, ki je bila opravljena na Univerzi Southampton je nakazala, da kosti pripadajo vrsti dinozavra, ki je paleontologija še ni spoznala. Chris Barker iz Univerze Southampton je vodja skupine, ki je ustvarila študijo. »Našli smo lobanji, ki se razlikujeta od Barioniksove in drugih, kar pomeni, da je imela Velika Britanija večjo raznolikost spinozavridov, kot smo mislili do sedaj,« je povedal ob objavi študije ter analize.

»Že nekaj desetletij smo vedeli, da morajo biti na Otoku okostja dinozavrov podobna Barioniksu. Ampak najdba ostankov dveh bitij, ki sta bili do zdaj nepoznani, je pravo presenečenje,« je o najdbi povedal Darren Naish, britanski strokovnjak za teropodne dinozavre.

Ceratosochups in Ripavenator

Prvi primerek so poimenovali Ceratosochups inferodios, kar v (zelo) grobem prevodu pomeni »rogata peklenska čaplja s krokodiljim obrazom«. Primerek je ime dobil po videzu lobanjskih kosti, ki so bile najdene, in predvidenem načinu lova spinozavridov. Pri obrvnem loku ima lobanja številne izrastke in bunkice, kar razvozla del imena, odkritja o omenjenih dinozavrih pa ponudijo odgovor na drugi del imena o čaplji in njenem načinu lova. Spinozavridi so lovili tako po kopnem, kot v vodi.

Ceratosuchops inferodios in kosti, ki so mu pripadale
Ceratosuchops inferodios in kosti, ki so mu pripadale

Drugi primerek je bil poimenovan Riparovenator milnerae. Ime je dobil kot posvetilo priznani britanski paleontologinji Angeli Milner, ki je preminila pred nekaj tedni. Dr. Milner se je v svoji karieri ukvarjala z Barioniksi, ki jih je tudi preučevala in izjemno pripomogla vsemu, kar vemo o teh bitjih.

Riparovenator milnerae in kosti, ki so mu pripadale
Riparovenator milnerae in kosti, ki so mu pripadale

Študija posvetila luč na evolucijo spinozavridov

Čeprav sta okostji nepopolni, so strokovnjaki hitro ugotovili, kako bi bila dinozavra videti in kakšnih dimenzij bi lahko bila. Ceratosuchopus in Riparovenator sta v dolžino segala približno devet metrov, njuni lobanji pa sta merili približno en meter. Študija dodaja tudi to, da bi se lahko spinozavridi najprej razvili v Evropi in nato prešli v področje Azije, Afrike in Južne Amerike.

»To je najredkejše in najbolj zanimivo odkritje v moji tridesetletni karieri iskanja fosilov,« je povedal Brian Foster, iskalec fosilov iz Yorkshira. S svojo pomočjo in znanjem je močno pripomogel pri iskanju ostankov in sami študiji. Skupaj s kolegom Jeremyjem Lockwoodom je na otoku Wight našel številne kosti, ki so bile del odkritja: »Vedela sva, da ta gobca morata biti nekaj neverjetnega in pomembnega. Od tistega trenutka dalje je postajalo odkritje le še bolj zanimivo in noro,« sta še dodala iskalca fosilov. Vsem, ki so pripomogli k najdbi, sta se univerza in muzej že zahvalila in jih tudi omenila v študiji o odkritju novih dinozavrov. Celotna študija je na voljo na portalu Scientific Reports.

Two new species of dinosaur discovered on Isle of Wight | University of Southampton

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekKako so zadnji meseci vplivali na vaše fizično počutje?
Naslednji članekV kinu oktobra: Kaj bomo gledali?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.