Najdeni fosili orjaških želv, polni bojnih ran

Boji s trikrat večjimi krokodili

V močvirjih in rekah severnega dela Južne Amerike pred 12 milijoni let, so se nekatere največje želve, ki so kdaj živele, borile epske bitke za paritve in ozemlje. Novi fosili, najdeni v Kolumbiji in Venezueli, razkrivajo, da so 1100-kilogramski samci vrste Stupendemys geographicus na sprednji strani svojih 2,4 metra dolgih oklepov nosili nenavadne rogove. Uporabljali so jih verjetno za medsebojne boje in obrambo pred trikrat večjimi krokodili. Obenem podroben pogled na velikanske čeljusti želv kaže, da morda niso bili tisti divji plenilci, kot so nekateri znanstveniki domnevali. Po vsej verjetnosti so namesto tega jedli trde školjke in velike plodove.

Orjaška želva Stupendemys geographicus
Želva velikosti in teže avtomobila

Tokrat so prvič našli ostanke z rogovi

Čeprav je bila vrsta prvič opisana leta 1976, so znanstveniki odkrili le drobce. Toda v zadnjih šestih letih je paleontolog Edwin Cadena z univerze Del Rosario s sodelavci odkril več popolnih fosilov S. geographicus. Te so našli v severni Venezueli in v kolumbijski puščavi Tatacoa in so prvič vključevali drobce čeljusti. Ti fragmenti so se natančno ujemali s čeljustnimi kosi fosilov v Braziliji in Peruju, ki so bili dodeljeni drugim vrstam.

Čeljusti so si dovolj blizu, da bi ostanke lahko uvrstili med S. geographicus, Cadena in njegovi kolegi predlagajo v novo objavljenem članku. To pomeni, da je ta vrsta, ki je tehtala skoraj toliko kot povodni konj, nekoč poseljevala območje od severozahoda Brazilije, Perua, Kolumbije in vse do obale Venezuele. Takrat je to bila obsežna regija rek in mokrišč, imenovanih sistem Pebas.

Kljub podobnosti s starejšimi fosili ima nekaj največjih novih oklepov edinstveno lastnost: Na sprednjih straneh nosijo vidne rogove. Rogovi, od katerih ima eden brazgotino po celotni strani, so res presenetljivi in ​​bizarni, pravi Walter Joyce, paleontolog z univerze v Fribourgu, ki sicer ni bil vključen v raziskave.

Stupendemys geographicus - the largest freshwater turtle

O Stupendemys geographicus sicer malo znanega

Raziskovalci sklepajo, da so rogovi pripadali samcem S. geographicus, ki so jih morda uporabili za boj med seboj. Joyce se strinja, da so imeli lastnosti rogov samcev. To idejo podpirajo dokazi iz sodobnih želv, ugotavljajo avtorji. Nekateri samci se borijo tako, da poskušajo nasprotnika obrniti na hrbet. Ker je bil S. geographicus večinoma vodna želva, je verjetno, da so se borili drugače, pravi Joyce. O vedenju najbližjega sorodnika S. geographicusa, bizarne želve, ki živi sredi amazonske džungle, je malo znanega.

Na novo odkriti deli čeljusti namigujejo na to, da so hrano premlevale. Vse kaže na to, da bi žival morda uporabila svoje močne čeljusti za drobljenje školjk mehkužcev. Želva, ki ima široko ustno odprtino – skoraj 30 centimetrov – je zmogla pogoltniti velike palmove sadeže in širiti njihova semena, kot to počnejo nekatere želve še danes.

Cadena pravi, da je tako raznolika prehrana morda pomagala, da so želve zrasle tako velike, kot so. Ta velikost je bila verjetno koristna obramba pred 10-metrskimi krokodili, ki so tudi živeli v sistemu Pebas, dodaja. Več fosilnih školjk ima znake ugriza, ena najdba pa ima direktne dokaze o skorajšnjem uboju: krokodilov zob, še vedno vpet v oklepu.

VIRScience Mag
Prejšnji članekVolitve preko pametnih telefonov so blizu
Naslednji članekSkupina ABBA se vrača na glasbeno sceno!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.