Naša prehrana povzroča avtoimunske bolezni

Vedno več ljudi trpi za avtoimunskimi boleznimi. Te se pojavijo, ko naš imunski sistem ne razloči več med zdravimi celicami in patogenimi organizmi v telesu. V tem primeru začne telo biti vojno samo s seboj, uničevati zdrave celice in prekinjati njihove funkcije, kar vodi do številnih hudih zapletov.

Guardian poroča o vedno več iniciativah, ki se borijo proti omenjenemu trendu. Ena izmed teh se izvaja na londonskem inštitutu Francisa Cricka, kjer strokovnjaka na tem področju James Lee in Carola Vinuesa vodita dve raziskovalni skupini, ki poskušata najti razlog za porast avtoimunskih obolenj.

revmatoidni artritis
Revmatoidni artritis je le eno izmed avtoimunskih obolenj. (vir:mayoclinic.org)

Vedno več avtoimunskih bolezni

James Lee pravi, da je število diagnoz z avtoimunskimi boleznimi na Zahodu začelo rasti pred približno štiridesetimi leti. Poleg tega pa v to negativno tekmo vstopajo tudi države, ki se s podobnimi težavami v zgodovini še niso srečale. Med temi izstopajo države Bližnjega Vzhoda in vzhodne Azije.

Najpogostejše avtoimunske bolezni so danes tip 1 diabetes, multipla skleroza, vnetja prebavnega trakta in revmatoidni artritis. Pri večini prihaja do vnetij, oteklin in spremljajočih hudih bolečin. Da je stvar še hujša, v svetovnem merilu vidimo porast takšnih obolenj od 3 do 9 % letno.

Delovanje našega imunskega sistema določa genski zapis. A ta se v zadnjih desetletjih ni mogel spremeniti, dodaja Lee. Zato so znanstveniki prepričani, da je vir težav zunaj naših teles – v okolju in prehrani.

poškodovani nevroni
Propadanje nevronov v hrbtenjači zaradi multiple skleroze lahko človeka spravi na voziček. (vir: ohsu.edu)

Kriva je hitra hrana

Skupina Carole Vinuese je njegovo predvidevanje potrdila. Našli so namreč korelacijo med pojavljanjem avtoimunskih obolenj v državah izven svetovnega Zahoda in spreminjanjem njihovih prehranjevalnih navad po vzorcu Evrope in ZDA. Pri tem je seveda mišljena hitra hrana z velikimi vsebnostmi soli, sladkorja in maščob. Vinuese pove, da hitri hrani manjkajo pomembne vlaknine, ki so skozi zgodovino formirale in ohranjale pravilno razmerje mikroorganizmov v našem prebavnem traktu.

A zadnjo besedo ima DNK

Kljub vsemu raziskave kažejo, da bi nekateri lahko celo življenje jedli BigMac-e brez posledic. Skrivnost je v genskem zapisu. S sodobno tehnologijo znanstveniki lahko razberejo majhne fragmente DNK-ja in ugotovili so, da je avtoimunskih bolezni toliko kot ljudi, skoraj. Samo za vnetja prebavnega trakta so potrdili več kot 250 različnih verzij. To je zelo pomembno pri zdravljenju takšnih obolenj, saj je treba zdravilo prilagoditi pacientu. Skupini Carole Vinuese in Jamesa Leeja sta le prvi korak. Njihove raziskave potrjujejo vedno več oblik avtoimunskih obolenj, na drugih raziskovalcih pa je, da razvijejo zdravila.

Obstaja pa še druga, zelo preprosta, možnost. Namesto hitre hrane si privoščimo jabolko.

jabolko

Prejšnji članekTadej Glavač, GO4GOAL: »Niso samo navadne nogavice, ampak inovacija«
Naslednji članekNeverjeten dosežek Huaweia z novim prenosnikom MateBook 14s

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.