NASA ujela redek pojav peščenega vrtinca na Marsu

Peščeni viharji, ali kakor jih imenujejo v originalu, Dust Devils, na Marsu niso ravno redki. Rdeči planet je navsezadnje zelo prašno in vetrovno mesto. Ker pa vrtinci pogosto izginejo prav tako hitro kot nastanejo, je zajem slike enega v akciji redka poslastica.

Toda oktobra 2019 je Nasin Mars Reconnaissance Orbiter uspel posneti fotografijo ogromnega aktivnega vrtinca in to lahko sedaj vidite tudi sami.

Peščeni vrtinec
Originalna fotografija s HiRise, ki prikazuje redki peščeni vrtinec. Vir: (NASA/JPL/UArizona)

Reconnaissance Orbiter je ustvaril fotografijo s pomočjo visoko naprednega znanstvenega eksperimenta (HiRISE), zmogljivega fotoaparata, ki od leta 2006 snema fotografije Marsovske površine. O Marsovem orbiterju in fotografijah z Marsa smo že pisali.

V ponedeljek je ekipa z univerze v Arizoni, ki je gradila in upravlja HiRISE, objavila podrobnosti o na novo fotografiranem Hudiču iz prahu, ki je nastal na Amazoni, vulkanskih ravnicah Planitia.

Jedro vrtinca je široko 50 metrov, po mnenju ekipe HiRISE, in glede na dolžino njegove sence verjamejo, da je visok približno 650 metrov. Čeprav je vrtinec  velik, še zdaleč ni največji.

Serpentin hudič iz prahu iz leta 2012. (NASA / JPL / UArizona)
kačji hudič iz prahu iz leta 2012. (NASA / JPL / UArizona)

Marca 2012 je HiRISE posnel fotografijo aktivnega prašnega vrtinca, ki je bil visok 20 kilometrov. Toda kljub impresivni višini je bil ta hudič prahu komaj nekaj širši od zdajšnjega. V premeru je meril le 70 metrov. Površino Marsa si lahko v visoki definiciji in v detajlih ogledate tudi na uahirise.org.

Z drugimi besedami, bodoči kolonisti Marsa imajo veliko skrbi – zdaj pa lahko na seznam dodajo ogromne vrteče stolpe prahu.

VIRScience Alert
Prejšnji članekManj seksa pomeni hitrejšo menopavzo
Naslednji članekPomlad 2020 – trendi, ki jih narekujejo frizerji slavnih

1 komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.