NASA zagnala nov sistem

international space station, iss, astronaut
Foto: NASA-Imagery iz Pixabay

Vesoljsko plovilo SpaceX Dragon z več kot 5800 kilogrami znanstvenih eksperimentov, zalog za posadko in drugega tovora je na poti na Mednarodno vesoljsko postajo, potem ko se je v četrtek, prejšnji teden, ob 20.44 po srednjeevropskem času izstrelilo iz Nasinega vesoljskega središča Kennedy na Floridi.

Vesoljsko plovilo je že na vesoljski postaji

Vesoljsko plovilo se je izstrelilo z raketo Falcon 9 z izstrelišča 39A v Kennedyju, kar je 25. misija podjetja za komercialne oskrbovalne storitve za Naso. Na vesoljski postaji se je avtonomno privezalo v soboto, 16. julija. Tam bo ostalo približno mesec dni.

Med znanstvenimi poskusi, ki jih bo Dragon dostavil na vesoljsko postajo, so:

Kartiranje zemeljskega prahu

Projekt EMIT (Earth Surface Mineral Dust Source Investigation), ki ga je razvil Nasin Laboratorij za reaktivni pogon v južni Kaliforniji, uporablja Nasino tehnologijo slikovne spektroskopije za merjenje mineralne sestave prahu v zemeljskih sušnih območjih. Mineralni prah, ki se dvigne v zrak, lahko prepotuje velike razdalje in vpliva na zemeljsko podnebje, vreme, vegetacijo in drugo. Na primer, prah, ki vsebuje temne minerale, ki absorbirajo sončno svetlobo, lahko območje segreje, medtem ko lahko svetel mineralni prah območje ohladi. Pihanje prahu vpliva tudi na kakovost zraka, razmere na površju, kot je hitrost taljenja snega, in zdravje fitoplanktona v oceanu. V okviru raziskave se eno leto zbirajo posnetki, na podlagi katerih se izdelajo zemljevidi mineralne sestave na območjih na Zemlji, kjer se praši. Takšno kartiranje bi lahko izboljšalo naše razumevanje učinkov mineralnega prahu na človeško populacijo zdaj in v prihodnosti.

Hitrejše staranje imunskega sistema

Staranje je povezano s spremembami imunskega odziva, znanimi kot imunosenescenca. Mikrogravitacija povzroča spremembe v človeških imunskih celicah, ki so podobne temu stanju, vendar se odvijajo hitreje kot dejanski proces staranja na Zemlji. Raziskava imunosenescence, ki jo sponzorira Nacionalni laboratorij ZDA za mednarodno vesoljsko postajo, uporablja tkivne čipe za preučevanje, kako mikrogravitacija vpliva na delovanje imunskega sistema med letom in ali si imunske celice opomorejo po poletu. Tkivni čipi so majhne naprave, ki vsebujejo človeške celice v tridimenzionalni strukturi, kar znanstvenikom omogoča, da preizkusijo, kako se te celice odzivajo na stres, zdravila in genetske spremembe.

eat, space station, international space station
Dostavljenih bo več znanstvenih poskusov.  Foto: WikiImages iz Pixabay

Tla v vesolju

Na Zemlji zapletene skupnosti mikroorganizmov opravljajo ključne funkcije v tleh, vključno s kroženjem ogljika in drugih hranil ter podporo rasti rastlin. Projekt Dynamics of Microbiomes in Space, ki ga sponzorira Nasin oddelek za biološke in fizikalne znanosti, preučuje, kako mikrogravitacija vpliva na presnovne interakcije v skupnostih mikrobov v tleh. Ta raziskava se osredotoča na skupnosti mikrobov, ki razgrajujejo hitin, naravni polimer ogljika na Zemlji.

4. Študija vremena za srednješolce

BeaverCube je izobraževalna misija, ki bo srednješolce učila vesoljske znanosti tako, da bodo oblikovali satelit CubeSat. BeaverCube bo gostil en vidni in dva infrardeča slikovna aparata za merjenje lastnosti oblakov, temperature na površini oceanov in barve oceanov za preučevanje zemeljskega podnebja in vremenskih sistemov. Poleg tega bo prikazal uporabo tehnologije zlitine s pomnilnikom oblike s tehniko kalibracije v orbiti.

international space station, eat, space travel
Tudi srednješolci bodo sodelovali. Foto: WikiImages iz Pixabay

Geni, brez celic

Tehnologija brez celic je platforma za proizvodnjo beljakovin brez specializirane opreme živih celic, ki jih je treba gojiti. Projekt Genes in Space-9, ki ga sponzorira Nacionalni laboratorij, prikazuje proizvodnjo beljakovin brez celic v mikrogravitaciji in ocenjuje dva biosenzorja brez celic, ki lahko zaznata specifične ciljne molekule. Ta tehnologija bi lahko zagotovila preprosto, prenosno in poceni orodje za medicinsko diagnostiko, proizvodnjo zdravil in cepiv na zahtevo ter spremljanje okolja na prihodnjih vesoljskih misijah.

Boljši beton

Raziskave biopolimerov za zmogljivosti na kraju samem preučujejo, kako mikrogravitacija vpliva na proces ustvarjanja alternativnega betona, izdelanega iz organskega materiala in materialov na kraju samem, kot je lunarni ali marsovski prah, znanega kot biopolimerni kompozit zemlje. Uporaba virov, ki so na voljo tam, kjer poteka gradnja, omogoča povečanje količine zaščite.

To je le nekaj od več sto raziskav, ki jih trenutno izvajajo na krovu orbitalnega laboratorija na področjih biologije in biotehnologije, fizikalnih znanosti ter znanosti o Zemlji in vesolju. Napredek na teh področjih bo pripomogel k ohranjanju zdravja astronavtov med dolgotrajnimi vesoljskimi potovanji in prikazal tehnologije za prihodnje človeške in robotske raziskave zunaj nizke Zemljine orbite do Lune in Marsa v okviru Nasinega programa Artemis.

space station, international space station, space
V poteku več kot 100 raziskav. Foto: WikiImages iz Pixabay
VIRNASA
Prejšnji članekGeorge R.R. Martin obljublja drugačen konec
Naslednji članekJavni razpis za izbiro ponudnikov subvencionirane študentske prehrane

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.