Nasin rover začenja poletni epski »roadtrip« po Marsu

Nasin rover Curiosity bo kmalu začel novo pustolovščino na velikanski gori na Marsu, imenovani Sharp. Potovanje, ki ga je vesoljska agencija v uradni najavi poimenovala Roverjev poletni Road trip, bo vključeval prehod čez približno kilometer marsovske puščave, da bi prišli do naslednjega odseka potovanja.

Rover že od leta 2014 raziskuje nenavadno 3 kilometre visoko goro in išče znake starodavnega življenja mikrobov. Gora se nahaja na ogromnem 155 kilometrov širokem območju Gale kraterja, kar naj bi bilo posušeno starodavno dno jezera.

Še vedno je slano

Gora, znana pod imenom Aeolis Mons, je sestavljena iz številnih plasti sedimenta, ki bi nam lahko dali namige o nastanku in zgodovini Rdečega planeta.

Naslednji kraj kjer bo Radovednost opravil postanek je poimenovan »Enota, ki nosi sulfat« (sulfate-bearing unit). Kot kaže že vzdevek, na območju obstajajo različni sulfati, vključno mavčne in Epsom soli. Te se običajno tvorijo ob izhlapevanju vode.

Pametni pohajkovalec

Toda da bi prišli do tja, bo Curiosityjevo potovanje vodilo okoli zahrbtnega peščenega območja. S tem se bo izognil tveganju, da bi se ob bližnjici zataknil v pesku. Večino popotovanja bo namreč opravil sam.

»Radovednost ne more voziti povsem brez človeške pomoči,« je v sporočilu dejal Matt Gildner, vodilni voznik roverja pri JPL. »Vendar ima sposobnost sprejemanja preprostih odločitev, da se izogne velikim skalam ali tveganim terenom. Ustavi se, če nima dovolj informacij, da bi sam dokončal vožnjo.«

Če bo šlo vse po sreči, bo v nekaj tednih NASA v vesolje na daljšo poti do Marsa lansirala svoj naslednji Mars rover, Perseverance. Ta bo prav tako pomagal iskati starodavno življenje mikrobov.

VIRCnet.com
Prejšnji članekMike Tyson: Portret najstrašnejšega boksarja vseh časov
Naslednji članekSrebrenica 25 let po genocidu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.