Nov selfie roverja Radovednost pred njegovim najbolj strmim vzponom

Nasin rover Radovednost je pred kratkim postavil rekord za vzpon po najbolj strmem terenu do sedaj. Povzpel se je na hrib »Greenheugh Pediment«. Preden se je odpeljal na ta podvig je posnel še selfie.

Celoten selfie je 360-stopinjska panorama, sestavljena iz 86 slik

Radovednost je končno dosegel vrh pobočja 6. marca (2.696. Marsovski dan ali sol misije). Rover se je ob vožnji nagnil za 31 stopinj, kar je le stopinjo manj od rekordnega naklona roverja Opportunity iz leta 2016.

Od leta 2014 se radovednost potika po gorovju Sharp, 5 kilometrov visoki gori v središču Gale kraterja. Roverjevi operaterji v Nasi preslikajo vsak pot, da se prepričajo, da jo bo Curiosity varno prečkal. Rover ni nikoli v nevarnosti, da bi se tako prevrnil. Sistem koles mu omogoča varno nagibanje do 45 stopinj, vendar strmine vseeno povzročijo, da se kolesa lahko vrtijo na mestu.

Spodnji video prikazuje, kako se giblje robotska rokana Nasinem roverju Curiosity, ko posname selfie.

How NASA's Mars Curiosity Rover Takes a Selfie

Kako rover posname selfie

Pred vzponom je Curiosity s črnobelimi navigacijskimi kamerami, ki se nahajajo na njegovem jamboru, prvič posnel kratki video delovanja svojega selfie sticka, sicer bolje poznane kot robotska roka.

Misija roverja je preučiti, ali bi lahko marsovsko okolje podpiralo življenje mikrobov pred milijardami let. Eno orodje za to je Mars Hand Lens Camera ali MAHLI, ki se nahaja v kupoli na koncu robotske roke. Ta kamera omogoča pogled od blizu zrna peska in skalne teksture, podobno kot geolog uporablja ročno povečevalno steklo za natančnejši pogled kamnin na Zemlji.

Curiosity Rover Report (June 13, 2013): Curiosity's Cameras

Z rotacijo kupole proti roverju lahko ekipa uporabi MAHLI, da pokaže tudi Radovednost. Ker vsaka slika MAHLI pokriva le majhno območje, potrebuje veliko slik in položajev roke, da v celoti zajame rover in njegovo okolico.

»Pogosto nas sprašujejo, kako Radovednost posname selfie,« je dejal Doug Ellison, operater kamere na roverju pri JPL. »Mislili smo, da je najboljši način razlage, da pustimo roverju, da sam pokaže, kako to naredi.«

VIRPhys.org
Prejšnji članekTop 5 feel good komadov
Naslednji članekZvočnik Huawei Sound X zvok ponese v nove višave

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.