Nova študija trdi, da temna snov ne obstaja

Med znanstveniki prevladuje teorija, da je približno tri četrtine vseh stvari v vesolju sestavljeno iz »temne snovi«. Skrivnostne snovi, ki z gravitacijo sodeluje z vidno snovjo. Kljub vseprisotnosti pa znanstveniki še niso našli neposrednih dokazov o njegovem obstoju.

Po novi študiji mednarodne skupine znanstvenikov pa to iskanje tudi ne bo obrodilo sadov, poroča NBC News. Namesto tega trdijo, da naše omejeno znanstveno razumevanje gravitacije morda ne bo moglo upoštevati čudnega gravitacijskega vedenja galaksij. Z drugimi besedami, vedenja ne povzroča temna snov – naravnih zakonov, ki urejajo snov, preprosto ne razumemo popolnoma.

Vsega v vesolju naj ne bi računali z Newtonom in Einsteinom

V svoji nedavni študiji skupina trdi, da ideja, ki se je prvič pojavila v zgodnjih osemdesetih letih, imenovana spremenjena teorija Newtonove dinamike (MOND), lahko pojasnila obstoj čudnega gravitacijskega vedenja zvezd, ki so ga znanstveniki običajno razložili s temno snovjo.

Na kratko, teorija nadomešča Newtonovo dinamiko in splošno relativnost, kot jo je postavil Albert Einstein in trdi, da je treba gravitacijsko silo, ki jo doživlja zvezda, izračunati na povsem drugačne načine.

»Pravimo, da obstajajo absolutni dokazi za neskladje,« je za NBC povedala soavtorica Stacy McGaugh, vodja oddelka za astronomijo na univerzi Case Western Reserve v Clevelandu. »Kar vidite, ni tisto, kar dobite, če upoštevate le Newtona in Einsteina.«

Izpostavljene so bile številne teorije, ki so poskušale razložiti, kaj bi lahko bila temna snov, od prvotnih črnih lukenj do šibko interakcijskih masivnih delcev, znanih kot WIMPS.

McGaugh trdi, da je teorija MOND lahko napovedala številna astronomska opazovanja, odkar je bila prvič predstavljena v 80. letih.

»MOND je edina teorija, ki ji je uspelo na ta način,« je McGaugh dejal za NBC. »To je edina teorija, pri kateri so se vse napovedi rutinsko uresničile.« Potrebna pa bodo testiranja tega modela na veliko več vesoljskih telesih in galaksijah.

VIRNBC News
Prejšnji članekUsodne napake pri vlaganju v Bitcoin in kripto trg
Naslednji članekŽelite živeti uravnoteženo?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.