Novoodkrit zeleni komet bo jutri viden tudi pri nas

This is a time-lapse image of Comet Lulin at it's closest approach to the earth on February 24, 2009.  There are a total of 10 images stacked upon each other.  Each image exposure was 5 minutes.  If you examine the image closely, you will see 10
Foto: Triphecta iz iStock

Zeleni komet, ki je Zemljo nazadnje obšel v času neandertalcev, bo najbolj jasno viden že naslednji teden. Največjo svetlost in s tem vidnost bo dosegel 1. ali 2. februarja, ko bo od Zemlje oddaljen 42 milijonov kilometrov in ga bomo lahko videli tudi s prostim očesom.

Komet z znanstvenim imenom C/2022 E3 (ZTF) so odkrili že marca lani, ko je po 50.000 letih prvič obiskal Zemljo in Sonce. Ko bo zapustil naše Osončje, se k nam zaradi narave svoje orbite verjetno nikoli ne bo vrnil, ali pa bomo na njegov morebitni ponovni obhod morali čakati več milijonov let.

Komet sestavljata led in prah z zelenkasto avro

Od zvezd ga lahko ločimo zaradi progastega repa energijskih delcev, ki mu sledi, ter žareče zelene kome, ki ga obdaja. Koma je ovoj, ki se oblikuje okoli kometa, ko se ta približa soncu, kar povzroči sublimiranje njegovega ledu ali spreminjanje neposredno v plin. To je tudi glavni razlog, da je komet videti nejasen, ko ga opazujemo skozi teleskope.

Sicer pa je na nebu zadnje dni precej pestro. Zemljo in Sonce bo v tem času namreč prešel tudi asteroid velikosti tovornjaka, ki so ga znanstveniki odkrili šele v soboto. Na Nasi so zagotovili, da nevarnosti trka z Zemljo ni.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.