Odkrita najdaljša žival na svetu

sifonofor
Foto: on Schmidt Ocean Institute

Podvodni raziskovalci so našli 46 metrov dolg sifonofor – prosojno, dolgo bitje, ki ga tako kot korale sestavljajo manjše živalice. Živi v podmorskem kanjonu ob obali Avstralije. To naj bi bila največja žival, kdajkoli odkrita.

Vsak posamezen sifonofor je sestavljen iz številnih majhnih »zooidov«, ki živijo običajno življenje, o katerem smo navajeni govoriti, čeprav so vedno povezani z večjo kolonijo. Zooidi se rodijo nespolno in vsak opravlja funkcijo za večje telo sifonoforja, je razvidno iz raziskovalnega članka, objavljenega v reviji Developmental Dynamics. Povezane v dolge verige so bile take kolonije že poznane, da dosegajo dolžino do 40 m, čeprav je vsak sifonofor približno debel le za metlin ročaj.

Novi odkriti rekorder pa je bil le en od številnih odkritij, ki jih je opravila ekipa na krovu raziskovalnega plovila Falkor med raziskovanjem globokomorskih kanjonov v bližini avstralske obale Ningaloo.

Raziskovalci so uporabili vozilo na daljinsko upravljanje, imenovano ROV SuBastian. Vozilo je namenjeno za raziskovanje in zbiranje vzorcev iz neraziskanih globokooceanskih območij, je zapisala ekipa. Marca so raziskovalci, ki uporabljajo isti ROV, odkrili vrtove in pokopališča koral v treh podmorskih kanjonih ob južni Avstraliji, poroča Live Science.

Med tem zadnjim plovbo po vodah ob zahodni Avstraliji so raziskovnaalci odkrili tudi velike kolonije steklenih morskih spužev in drugih vrst.

Illuminating Biodiversity of the Ningaloo Canyons - Amazing New Discoveries - FK200308
VIRLive Science
Prejšnji članek5 nasvetov, kako ohraniti življenje v ravnotežju
Naslednji članekFotografirajte v slogu s trojno kamero pametnega telefona Huawei P40 lite E

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.