Odkrite stopinje velikanskega dinozavra, ki pripada novi vrsti

Odkrite sledi nove vrste dinozavra
Odkrite sledi nove vrste dinozavra Foto: on jurassicpark

Paleontologi so v Kitajski provinci Fujian odkrili sledi več kot 5 metrov velikega dinozavra, ki je nekoč taval po tamkajšnjem območju. Kar je zanimivega pri sledeh je kombinacija poznane vrste in vrste, ki je zdaj novo odkrita.

Stopinje dinozavrov, ki so bili navdih Jurskemu parku

Dvanajst stopinj so našli, ki se med seboj razlikujejo po obliki in velikosti. Manjše sledi, dolžine do 11 centimetrov, pripadajo poznani vrsti po imenu Velociraptorichnus. Tiste večje sledi, do 36 centimetrov dolžine, pa pripadajo novi vrsti. Slednjo so poimenovali Fujianipus yingliangi.

Na podlagi velikosti sledi so lahko delili tudi velikost bitja. Tako je dinozaver v višino bokov meril več kot 1,8 m, kar je primerljivo z velikostjo največjih znanih deinonihozavrov, to je Austroraptorja in Utaraptorja. Oba sta bila velik navdih za raptorje, ki jih poznamo iz filmov Jurski park.

»Ko ljudje pomislijo na dinozavre raptorje, najverjetneje pomislijo na tiste iz filmov Jurski park – človeške velikosti, mišičaste, agresivne lovce,« je dejal paleontolog Univerze v Queenslandu Anthony Romilio. »Toda te sledi je pustila veliko tanjša in pametnejša skupina v družini Troodontidae, ki se je pojavila v pozni juri pred približno 95 milijoni let.«

Nova vrsta dinozavrov po imenu Fujianipus yingliangi
Nova vrsta dinozavrov po imenu Fujianipus yingliangi Foto: on cell

»Ta ujeda je bila dolga približno 5 m z 1,8 m dolgimi nogami, kar je presegalo velikost raptorjev, upodobljenih v Jurskem parku. Predstavljajte si, da nekaj takega prihaja proti vam s polno hitrostjo,« je srhljivo dodal paleontolog.

Primerjava sledi z drugimi najdbami, tudi tistimi dolžine 1 centimeter

Sledi so primerjali z drugimi znanimi sledmi dvoprstih dinozavrov iz Azije, Evropi in Severne ter Južne Amerike. »Ugotovili smo, da je ta tip drugačne oblike, zaradi česar je precej edinstven,« so dejali. »Koncept velikih troodontidov se je v paleontološki skupnosti pojavil šele pred kratkim.«

Tako omenja tudi kosti, ki so bile odkrite na Aljaski. Te namigujejo na trend k gigantizmu v bližini starodavnega polarnega kroga, območja s potencialno manjšo konkurenco vrst zaradi daljših obdobij zimske teme. »Naše ugotovitve kažejo, da so ti raptorji velikani romali veliko južneje in so bili bolj razpršeni.«

Kar je najbolj zanimivega je dejstvo, da je veliko članov ekipe v preteklosti sodelovalo pri odkritjih najmanjših stopinj dinozavrov v zgodovini. Mednje spadajo sledi raptorjev v Južni Koreji, ki so dolge le en centimeter. To kaže na neverjeten razpon med dinozavri raptorji in na njhovo prilagodljivost ter raznolikost.

Sledi, ki so jih našli na Kitajskem
Sledi, ki so jih našli na Kitajskem Foto: on cell

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekNajbolj priljubljeni slovenski politiki in stranke ta hip
Naslednji članekČe vas je strah hude imunske reakcije, imajo raziskovalci rešitve

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.