Odkritje plina na Veneri bi lahko bilo najpomembnejše doslej

Prejšnji teden so znanstveniki naznanili odkritje plina fosfin v ozračju Venere. Upravitelj ameriške vesoljske agencije Nasa Jim Bridenstine je odkritje označil za najpomembnejše odkritje v zvezi z možnostjo življenja v vesolju doslej.

Fosfin je plin, ki ga povezujejo z življenjem. Na Zemlji fosfin nastane le industrijsko ali s pomočjo mikrobov, ki uspevajo v okoljih brez kisika. Brindestine je zato prepričan, da se morajo vsi znanstveniki, v upanju na odkritje možnosti življenja v vesolju, osredotočiti na Venero. Znanstveniki so namreč v iskanju življenja zunaj Zemlje že poslali robote na Mars, sondo za raziskovanje Jupitrovih lun in raziskovali so Saturn, uspelo jim je celo poslati sondo Voyager izven sončnega sistema. Zdaj pa se nova odkirtja obetajo na Veneri, najbližji sosedi.

Fosfin

Ekipa znanstvenikov je plin fosfin odkrila s pomočjo opazovanja z Zemlje in odkrila, da plin obstaja v majhnih koncentracijah. Znanstveniki so mnenja, da ni možno, da bi v takih količinah plin lahko nastal naravno preko neorganskega procesa.

Sara Seager, članica raziskovalne ekipe, za razlog prisotnosti plina navaja dve možni razlagi. Ena je ta, da gre na območji za nepoznan planetarni proces, druga pa, da v ozračju Venere obstaja neka oblika življenja. 

Proizvajanje fosfina je na Zemlji povezano z anaerobnim življenjem. Pri nas so ga odkrili v močvirih, tovarnah za predelavo gnoja, živalskem blagu, riževih nasadih … občasno pa je plin lahko stranski produkt v laboratorijih za mamila.

green trees on river bank during daytime
Prisotnost plina fosfin so znanstveniki zaznali v anaerobnih okoljih, kot so močvirja.

Zakaj (ne) Venera?

Venera ni bila nikoli kandidatka za iskanje življenja, saj je njena atmosfera dokaj neugodna za razvoj kakršne koli oblike življenja. Atmosferski pritisk na Veneri je 90-krat večji od pritiska na Zemlji, temperature na površju dosegajo do 500 stopinj Celzija, področje, kjer so našli plin fosfin pa je tudi izredno kislo.

Znanstveniki sicer ugibajo, da je imela Venera pred milijardo let oceane z vodo, ki pa je že zdavnaj izparela. Razmere na Veneri so za življenje res peklenske, saj v ozračju prevladujeta ogljikov dioksid in žveplova kislina, a kljub temu so znanstveniki že v 60. letih ugibali, da bi življenje na Veneri lahko obstajalo, le da ne na površju, temveč 50 kilometrov nad površjem planeta, kjer so temperature in pritisk podobne tistim na Zemlji.

galaxy wallpaper
Odkritje fosfina je šele začetek.

Znanstvenica Sara Seager še opozarja, da odkritje samo še ni dokaz za obstoj življenja na Veneri, ampak da so to le sledi plina, ki tja običajno ne sodi. Za dokaz obstoja življenja na Veneri bo potrebnih še veliko let raziskav.

Prejšnji članek☑️ KVIZ: Katera sladica je idealna zate?
Naslednji članekMoja študijska pot

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.