Osupljiva slika Jupitrove in Saturnove Velike konjunkcije

konjunkcija
Slika prikazuje Jupiter in Saturn na nebu 21. decembra med dogodkom »Velika konjunkcija«.

Amaterski astro-fotograf je v ponedeljek zvečer (21. decembra) posnel osupljivo sliko »Velike konjunkcije« Jupitra in Saturna, ki je razkril velikana sončnega sistema in njegove lune le za las stran (iz naše perspektive) od Saturna, katerega obroči so na jasnem nočnem nebu šokantno jasni. Seveda je pri nas ta pojav pokvarilo slabo vreme.

Čeprav je bila slika posneta s kamero, pritrjeno na teleskop, se je s prostim očesom planetni duo prikazal skoraj kot ena sama svetla zvezda na nebu, znana tudi kot božična zvezda.

Podrobnosti, o katerih je Galileo lahko samo sanjal

Toda povezava, ki je velikanske planete zbližala, kot so se na nočnem nebu nazadnje pojavili 800 let nazaj, dejansko ni vključevala prekrivanja obeh planetov. Na najbližji razdalji sta se na nebu pojavila le 0,1 stopinje narazen. To je blizu, a še vedno dovolj narazen, da lahko planeta skozi teleskop razločimo narazen kot kaže fotografija meteorologa iz Južne Karoline Eda Piotrowskega.

Na desni strani slike je lepo viden Saturn z Jupitrom na levi. Štiri največje Jupitrove lune tvorijo črto, ki poteka skozi planet, na dnu je Evropa, nad njo je Ganimed, nato Io in Kalisto. Vidna je celo Saturnova luna Titan.

Vse te značilnosti so vidne z običajnim teleskopom, ki je dostopen vsem. Piotrowski je uporabil Nexstar Celestron 6SE s pritrjenim Nikonom D750. Nobeno človeško bitje pa ni videlo Jupitra in Saturna kot nič drugega, kot svetli pikici, dokler italijanski astronom Galileo Galilei leta 1609 svojega teleskopa ni obrnil proti nebu. in opazil te štiri lune in leto kasneje Saturnove obroče. Titan je bil opazen šele leta 1655, ko ga je nizozemski astronom Christiaan Huygens opazil v svojem teleskopu.

Great Conjunction of Jupiter & Saturn - NASA explains the science behind it?

Saturn in Jupiter si med konjunkcijo pravzaprav nista bila posebej blizu. Kot je poudaril Piotrowski, je Jupiter trenutno od Zemlje oddaljen približno 890 milijonov kilometrov, kar je približno 5,9-krat več kot Zemlja kot sonca. Saturn je od Zemlje oddaljen približno 1,6 milijarde kilometrov ali približno 10,8-krat razdalje Zemlje od sonca. Med seboj sta si bila planeta oddaljena neverjetnih 724 milijonov km.

Le po naključju sta bila z Zemlje vidna tesno skupaj: Jupitrova orbita se je skoraj natančno poravnala na linijo med Zemljo in Saturnom. Z Jupitrove perspektive povezave ne bi bilo. Opazovalec na Saturnu pa bi videl veliko konjunkcijo Zemlje in Jupitra.

VIRLive science
Prejšnji članekPet hollywoodskih igralcev, ki so se zaradi zasebnega življenja zamerili publiki
Naslednji članekHarmonyOS 2: Korak bliže k uresničitvi pametnega življenja

1 komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.