Pitje gaziranih pijač lahko poveča velikost testisov in proizvodnjo testosterona

Young couple with glasses of refreshing cola with ice in restaurant, Two glasses of cola with ice
Foto: Sirapat iz iStock

Raziskava, ki so jo izvedli raziskovalci na severozahodni univerzi Minzu na Kitajskem je bila namenjena ugotavljanju vpliva gaziranih pijač, kot sta Coca-Cola in Pepsi, na plodnost. Kot so zapisali avtorji študije, so prejšnje študije povezovale uživanje gaziranih pijač s škodljivimi vplivi na reproduktivne funkcije, zmanjšano količino spermijev in zmanjšano gibljivostjo spermijev. Raziskovalci, ki so se pri raziskavi oprli na testiranje na živalih, so ugotovili, da je bilo pri testosteronu, moškem hormonu, ki se proizvaja predvsem v semenčicah, in velikosti semenčic ravno obratno.

Raziskovalci preučevali skupine mišjih samcev

Da bi preverili svojo hipotezo, so raziskovalci preučevali skupine mišjih samcev. Prva skupina je pila samo vodo, preostale skupine pa so pile različne količine Coca-Cole oziroma Pepsija.

V 15-dnevnem obdobju so znanstveniki na miših izvajali teste za analizo učinkov uživanja gaziranih pijač, ki so vključevali krvne teste ter meritve teže in premera semenčic.

Avtorji študije so zapisali: »Študija je ugotovila, da so se testisi miši, ki so pile Pepsi ali Coca-Colo, 15. dan bistveno povečali. Rezultat je pokazal, da lahko velik odmerek pijače Pepsi ali Coca-Cola spodbuja rast in razvoj testisov.«

Kragujevac, Serbia - January 27, 2014: Coca-Cola and Pepsi cans on white background. Symbolic representation of one of the greatest business rivalries of all time.
Foto: Popartic iz iStock

Visoki odmerki lahko izboljšajo izločanje testosterona

Poleg povečane velikosti semenčic so raziskovalci ugotovili tudi, da so se »koncentracije serumskega testosterona pri vseh miših po zdravljenju s Pepsi-Colo in Coca-Colo povečale«, kar »kaže, da lahko visoki odmerki Pepsi in Coca-Cole izboljšajo izločanje testosterona pri mišjih samcih«.

Pitje Coca-Cole in Pepsija bi torej lahko spodbudilo razvoj semenčic, povečalo izločanje testosterona, povečalo koncentracijo EGF v serumu …. Te ugotovitve so znanstvena podlaga za popolno razumevanje učinkov gaziranih pijač in njihovega mehanizma na razvoj in razmnoževalne funkcije ljudi, koristijo pa tudi za preprečevanje motenj v delovanju prostate in raka.

VIRncbi.nlm.nih.gov
Prejšnji članekJanša na Twitterju: »Študenti, za levičarske vlade ste vredni manj kot…«
Naslednji članekV pomlad in poletje z novo kolekcijo oblačil Royal Robbins

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.