Po dveh letih se je X-37B vrnil na Zemljo

Satellite in orbit
Fotografija je simbolična. Foto: NASA iz Unsplash

X-37B Orbital Test Vehicle-6 (OTV-6), brezpilotno vesoljsko letalo za večkratno uporabo ameriških vesoljskih sil, se je 12. novembra 2022 ob 5:22 uspešno odlepilo od tal in pristalo na pristajališču za raketoplane Nasinega vesoljskega centra Kennedy.

Prva misija, ki je uvedla servisni modul

OTV-6 je bila prva misija, ki je uvedla servisni modul – obroč, pritrjen na zadnji del vozila, s čimer se je razširilo število eksperimentov, ki jih je mogoče gostiti med misijo. »Ta misija poudarja osredotočenost vesoljskih sil na sodelovanje pri raziskovanju vesolja in širjenje nizkocenovnega dostopa do vesolja za naše partnerje znotraj in zunaj Ministrstva za zračne sile (DAF),« je dejal general Chance Saltzman, vodja vesoljskih operacij.

Servisni modul se je pred pristankom uspešno ločil od OTV, kar je nujna dejavnost zaradi aerodinamičnih sil, ki jih doživlja vozilo X-37B ob ponovnem vstopu. V prihodnjih tednih bo servisni modul odstranjen v skladu z najboljšimi praksami. Sekretar zračnih sil Frank Kendall je dejal: »Premišljen način, na katerega izvajamo operacije v orbiti, vključno z odstranitvijo servisnega modula, kaže na zavezanost Združenih držav k varnim in odgovornim praksam v vesolju, zlasti ker naraščajoče število orbitalnih odpadkov ogroža globalno delovanje v vesolju.«

Earth planet view from ISS porthole. View from Cupola. International space station. Orbit and deep space with stars. Spaceship. Elements of this image furnished by NASA (url: https://www.nasa.gov/sites/default/files/styles/full_width_feature/public/thumbnails/image/iss043e284928.jpg https://www.nasa.gov/sites/default/files/styles/full_width_feature/public/thumbnails/image/iss063e074377.jpg)
Servisni modul se je pred pristankom uspešno ločil od OTV, kar je nujna dejavnost zaradi aerodinamičnih sil, ki jih doživlja vozilo X-37B ob ponovnem vstopu. Fotografija je simbolična.
Foto: dima_zel iz iStock

Fotonapetostni radiofrekvenčni antenski modul Naval Research Laboratory in več Nasinih eksperimentov

Na misiji OTV-6 je bil nameščen fotonapetostni radiofrekvenčni antenski modul Naval Research Laboratory. Ta eksperiment je uspešno izkoristil sončne žarke zunaj zemeljske atmosfere in si prizadeval za prenos energije na tla v obliki radiofrekvenčne mikrovalovne energije. Poleg tega je bil oktobra 2021 uspešno nameščen satelit FalconSat-8 Akademije zračnih sil ZDA, ki je bil razvit v sodelovanju z Air Force Research Laboratory. FalconSat-8 ostaja v orbiti in kadetom akademije zagotavlja edinstvene praktične izkušnje kot vesoljski operaterji pred vstopom v aktivno službo.

Na OTV-6 je bilo nameščenih več eksperimentov Nase. Izpostavljenost materialov in tehnološke inovacije v vesolju (METIS-2) so vključevali premaze za toplotni nadzor, tiskane elektronske materiale in kandidate za materiale za zaščito pred sevanjem. METIS-1, ki je letel na OTV-5, je bil sestavljen iz podobnih vzorčnih plošč, nameščenih na letalo. Znanstveniki Nase bodo uporabili podatke, zbrane po več kot 900 dneh, ki so jih materiali preživeli v orbiti, in opazovane učinke primerjali s simulacijami na tleh, s čimer bodo potrdili in izboljšali natančnost modelov vesoljskega okolja.

Spaceship flies near the amazing blue planet earth, view from the window. Travel and tourists in space, concept. Beautiful space view of the Earth with cloud formation. Hotel in space
Izpostavljenost materialov in tehnološke inovacije v vesolju (METIS-2) so vključevali premaze za toplotni nadzor, tiskane elektronske materiale in kandidate za materiale za zaščito pred sevanjem. Fotografija je simbolična.
Foto: Ales_Utovko iz iStock

Raziskovanje vpliva dolgotrajne izpostavljenosti vesolju na semena

Cilj drugega Nasinega poskusa je raziskati vpliv dolgotrajne izpostavljenosti vesolju na semena. Znanstvenike zanima odpornost in dovzetnost semen na obremenitve, značilne za vesoljsko okolje, zlasti na sevanje. Poskus s semeni bo prispeval k pridelavi vesoljskih pridelkov za prihodnje medplanetarne misije in vzpostavitev stalno naseljenih baz v vesolju.

»X-37B še naprej premika meje eksperimentiranja, kar mu omogoča elitna vladna in industrijska ekipa v ozadju,« je dejal podpolkovnik Joseph Fritschen, direktor programa X-37B v Uradu za hitre zmogljivosti DAF. »Zmožnost izvajanja eksperimentov v orbiti in njihovega varnega prenosa domov za poglobljeno analizo na tleh se je izkazala za dragoceno za ministrstvo za zračne sile in znanstveno skupnost. Z dodatkom servisnega modula na OTV-6 smo lahko gostili več poskusov kot kdaj koli prej.«

Šesta misija je poskuse v orbiti izvajala 908 dni.

nasa, usa, kennedy space center
Šesta misija je poskuse v orbiti izvajala 908 dni.
Foto: ahundt iz Pixabay
VIRSpace Force
Prejšnji članekOcena filma: Kit (33. Liffe)
Naslednji članekKako je smrdela Shakespeareova hiša?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.