Sponzorirano

Prvi vzorci z Marsa pridejo kmalu

Rover na Marsu
vir: NASA
Sponzorirano

Rover Perseverance bo na Marsu začel zbirati prve vzorce.

V naslednjih dveh tednih bo marsovski rover Perseverance začel postopek pridobivanja prvih vzorcev kamnin iz rdečega planeta. Pridobivanje vzorca bo trajalo enajst dni, saj rover usmerjajo z Zemlje NASA inženirji.

18. februarja je raziskovalno vozilo pristalo na Marsu, prvo fazo svojega delovanja pa je začelo 1. junija. Prva naloga roverja je bila raziskati del kraterja Jezero, kjer je pristal. Predel, ki ga je raziskal je velik približno 4 kvadratne kilometre in predvidoma se tam nahajajo najstarejše (in najbolj zgovorne) marsovske kamnine. Tam bo tudi začel z zbiranjem vzorcev.

Možnost ostankov življenja na Marsu

Rdeči planet je nekoč imel vodo, morda celo življenje. Nekatere teorije pravijo, da je tudi življenje na Zemlji prišlo z Marsa preko asteroidov in delcev ledu. Krater Jezero je nekoč vseboval ocean, na njegovem suhem dnu pa morda Perseverance najde dokaze o obstoju starodavnih mikroorganizmov.

Roverjevo delo

vir: NASA

Na roverjevi mehanski roki se nahaja orodje za jemanje kamenih vzorcev, katere potem spravi v posebno komoro na vozilu. Vzorec bo majhen, približno v velikosti šolske krede. Obdelalo ga bo pet naprednih sistemov na Perseveranceu: SHERLOC, PIXL, WATSON, SuperCam, MastCam-Z. Na kratko, z različnimi metodami in obsevanji bodo iskali predvsem ostanke življenja in organskih molekul. SuperCam bo poskrbel za lasersko spektroskopijo terena po odvzemu vzorca, MastCam-Z pa posnel fotografije okolice roverja. Po končani analizi, se vzorec konzervira in shrani za pot na Zemljo. Šele tu ga lahko obdelamo z najnaprednejšimi napravami, ki so prevelike za na rover.

Neil Armstrong je leta 1969 z Lune prinesel prvi nezemeljski vzorec kamnine. Vse prejšnje analize in predvidevanja so  znanstveniki lahko takrat potrdili ali ovrgli, ko so v rokah držali del našega satelita. Enako revolucionarna bo situacija z vzorci z Marsa.

Vir:

Major Milestone: NASA Perseverance Mars Rover To Acquire First Sample

Junior novinar

Sponzorirano

NI KOMENTARJEV

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.

Exit mobile version