Prvič uporabljena nova metoda za raziskovanje Marsa. Kaj je razkrila?

Sunset on Mars. Martian landscape. 3D illustration
Foto: Pitris iz iStock

Prva uporaba nove metode analize Marsove gravitacijske sile podpira zamisel, da je planet nekoč imel obsežen severni ocean. Pri tem metoda podrobneje opredeljuje obseg tega, kar znanstveniki imenujejo severni Marsov paleo-ocean.

Analiza gravitacijskih vidikov Marsa izboljša prejšnje pristope

»Veliko ljudi je navdušenih nad vodo na Marsu, ker morda obstajajo oblike življenja, ki so nekoč obstajale na Marsu, ali morda danes obstajajo v neki bakterijski obliki,« je dejal Gunter Kletetschka, izredni raziskovalni profesor na Geofizičnem inštitutu Fairbanks Univerze na Aljaski, ki je med tremi soavtorji raziskave. »Ta gravitacijski pristop lahko uporabimo za iskanje vode na Marsu, ker smo to storili že na Zemlji. Na območju severne Afrike je na primer ta gravitacijski pristop našel obalo davnega jezera in njegova ugotovitev je bila skladna z arheološkimi dokazi, ki kažejo na obalo tega jezera,« je dejal.

Sunset on Mars. Mars mountains, view from the valley. 3D rendering
Foto: Pitris iz iStock

Avtorji pišejo, da analiza gravitacijskih vidikov Marsa za boljše razumevanje planeta izboljša prejšnje pristope. Ugotavljajo, da lahko »zagotovi popolne informacije z boljšim vpogledom v nebesno telo, uporabno v geologiji, geofiziki, hidrologiji, glaciologiji in drugih disciplinah.«

Ne gre za tradicionalni pristop kartiranja površine, ki temelji samo na gravitacijskih anomalijah

Gravitacijske anomalije so področja z večjo ali šibkejšo gravitacijsko silo, ki jo izvajajo površinske značilnosti planetarnega telesa. Gora bi imela večjo gravitacijsko silo, ker ima večjo koncentracijo mase, kot bi pričakovali na planetu brez površinskih značilnosti. Oceanski bazeni in jarki bi imeli manj gravitacijske sile.

mars, planet, atmosphere
Foto: WikiImages iz Pixabay

V svoji raziskavi Marsa so avtorji uporabili postopek, ki ga je razvil vodja raziskave Jaroslav Klokočník, zaslužni profesor na Astronomskem inštitutu Češke akademije znanosti, in ki analizira gravitacijske vidike, izračunane iz meritev gravitacijskih anomalij. Gravitacijski vidiki so matematični produkti, ki označujejo gravitacijske anomalije.

Uporabili so tudi topografske podatke iz instrumenta Mars Orbital Laser Altimeter na krovu Nasinega Mars Global Surveyorja, ki je bil izstreljen novembra 1996 in kartografiral planet štiri leta in pol.

Klokočník je ta pristop uporabil za potrditev prejšnjih raziskav o obstoju obsežnih paleojezer ali paleorečnih sistemov pod saharskim peskom na Zemlji. Njegov raziskovalni prispevek iz leta 2017 je predlagal tudi del Velikega egipčanskega peščenega morja kot drugega kandidata za paleolazero.

VIRScienceDaily
Prejšnji članekZačenja se Festival angažiranega pisanja Itn. »Od identitete oseb do identitete stripa«
Naslednji članek(INTERVJU) Patricija Fašalek o Melanholiji jazza: »Gre za prevpraševanje o tem, kaj ženska sploh je«

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.