Psi lahko zavohajo naš stres

dog, snout, nose
Foto: LUM3N iz Pixabay

Fiziološki procesi, povezani z akutnim odzivom na psihološki stres, povzročajo spremembe v človekovem dihu in znoju. Nova študija, avtorji katere so Clara Wilson in njeni sodelavci s Kraljeve univerze v Belfastu, kaže, da lahko psi te spremembe zaznajo s skoraj 94-odstotno natančnostjo.

Kako lahko psi zavohajo naš stres?

Vonji, ki jih oddaja telo, so kemični signali, ki so se razvili tudi za komunikacijo. Glede na to, da imajo psi izjemen čut za vonj, jih ljudje že stoletja uporabljajo za podporo. Družbo in pomoč nudijo pri mnogih psiholoških stanjih, kot so tesnoba, napadi panike in posttravmatska stresna motnja. Raziskovalci so se spraševali, ali je mogoče, da psi ta stanja tudi zavohajo.

Raziskovalci so najprej odvzeli vzorce diha in znoja nekadilcev, ki pred kratkim niso jedli ali pili. Vzorci so bili zbrani pred in po hitri nalogi, ki naj bi pri udeležencem povzročila stres. Stopnjo le tega so ugotovili s samoporočanjem udeležencev ter objektivnimi fiziološkimi meritvami – srčnim utripom in krvnim tlakom.

Portrait of happy multiracial couple scratching their pet dog, sitting on floor at home. Arab guy and his Caucasian girlfriend hugging their golden retriever in living room
Foto: Prostock-Studio iz iStock

Vzorce udeležencev, ki so poročali o povečanju stresa, so v treh urah po odvzemu pokazali izurjenim psom. Psi so morali med stresnim in sproščenim vzorcem iste osebe poiskati stresnega. Psi so bili pri nalogi zelo uspešni, saj so pravilni vzorec poiskali pri 93,75 odstotkov primerov.

Avtorji so ugotovili, da lahko psi zaznavajo vonj, ki pri ljudeh nastane kot odziv na stres. Pravijo, da bi se te ugotovitve lahko uporabilo pri usposabljanju službenih psov, ki jih trenutno usposabljajo le za odzivanje na vizualne znake.

VIRScience Daily
Prejšnji članekDo trajnostnih rešitev s trajnostno preobrazbo podjetja – ne zamudite!
Naslednji članekBo moral slovenski kirurg Dolenc plačati 2,3 milijona odškodnine?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.