Razvoj umetne inteligence v videoigrah 

Maja je direktor podjetja Sony Kenichiro Yoshida oznanil nekaj presenetljivega. Oddelek za razvoj umetne inteligence bo začel sodelovati z razvijalci PlayStationa, da bi ustvarili like, ki so inteligentni in nadzorovani s strani računalnika. Liki bodo oponašali človeške igralce in celo mislili do neke točke. 

To je samo zadnji primer razvoja umetne inteligence v videoigrah, piše The Guardian. Igre postajajo vse bolj zapletene in ambiciozne, s stotinami likov in več prepletenimi zgodbami, zato morajo razvijalci ustvariti sistem, ki lahko generira inteligentne, reaktivne in kreativne like ter stranska poslanstva. 

Premalo raznolikosti

Polje umetne inteligence se sooča s problemom raznolikosti. Raziskava, objavljena leta 2019 s strani univerze v New Yorku, je ugotovila, da je kar 80 % govorcev na dogodkih o UI moških. Samo 15 % raziskovalk UI pri Facebooku je žensk, pri Googlu pa je ta delež še nižji, in sicer 10 %. Statistika za temnopolte je še slabša – samo 2,5 % zaposlenih pri Googlu je temnopoltih, pri Facebooku ta številka znaša 4 %. 

Industrija videoiger raziskuje številne iste vrste UI kot akademski svet in tehnološki velikani. Je torej zdaj pravi trenutek reševanja težave raznolikosti? Uma Jayaram, vodja SEED-a, skupine za inovacije in uporabne raziskave pri Electronic Arts, meni, da je odgovor pritrdilen. Sama je kot tehnični podjetnik delala na različnih področjih, svojo globalno ekipo pa sestavila iz različnih spolov, narodnosti in kultur. 

Roki držita konzolo in mobilni telefon nad večjim zaslonom»Raznolika skupina omogoča skupek različnih pogledov in ustvari možnosti za bolj reprezentativen rezultat in izdelek,« pravi. »Obenem pa okrepi možnosti za osveščanje, empatijo in spoštovanje tistih posameznikov, ki so drugačni od nas. Videoigra je neke vrste podaljšek našega fizičnega sveta, kraj, kjer preživimo veliko časa in ustvarimo bogate izkušnje, ki se vračajo v kolektivno zavedanje sebe in skupnosti. Zato je odlična priložnost, da raznolikost vključimo na dva načina: v skupinah, ki ustvarjajo te svetove in v svetovih, ki so ustvarjeni in v katerih prebivajo posamezniki«.

Electronic Arts trenutno preučuje razvoj sistemov, ki se lahko uporabljajo pri strojnem učenju za ponovitev obrazne mimike, tipov kože in telesnega gibanja iz videoposnetkov in slik- To naj bi v teoriji razširilo obseg spolov in narodnosti, ki se pojavijo v igrah. Podjetje tudi preučuje uporabo uporabniško ustvarjenih vsebin v igrah in omogočanje igralcem, da ustvarijo unikatne avatarje, ki bi jim bili podobni z uporabo pametnih telefonov ali spletnih kamer. 

Raznolikost je ključna

Poudarek na raznolikih podatkih je pomemben, saj opozarja na napačno dojemanje UI, in sicer, da je nekako objektivna, ker je rezultat računalnika. Algoritmi UI se zanašajo na podatke, če so podatki iz ene in iste skupine ljudi, to izraža predsodke te skupine. »O umetni inteligenci radi razmišljamo kot o fizikalnih motorjih ali kod za več igralcev – da je nekaj tehničnega, kar se dogaja v zakulisju,« pravi raziskovalec umetne inteligence in razvijalec iger Michael Cook. »Umetna inteligenca je danes del ustvarjalnega dela«.

Robotka sedi za računalnikom»Agente UI lahko ustvarimo tako, da se sčasoma razvijajo, rastejo in učijo. Odvisno so od tega, kaj vlagamo v njih,« pravi direktor kvalitete pri Xbox Game Studios Jimmy Bischoff. »Želimo ustvariti igre, ki jih vsak želi igrati in s kateri se vsak lahko poistoveti, zato moramo imeti ljudi, ki lahko predstavljajo vse igralce«.

Tudi Microsoft vidi potencial v sistemih UI, ki se z opazovanjem naučijo, kako ravnati in se odzivati. Dokler imamo široko bazo igralcev, je to en način za povečanje raznolikosti podatkov, ki se v učne sisteme vnašajo s pomočjo umetne inteligence. Pri tem pa je treba poudariti, da ključno vlogo igrajo razvijalci in ustvarjalci tehnologij, ne umetna inteligenca sama. Njihove odločitve so tiste, ki določajo like. 

Avtorica Amanda Phillips pravi: »Raznolika ekipa je nujno potrebna, da se upoštevajo različni vidiki, vendar je obenem pomembno, da manj zastopanih in marginaliziranih posameznikov ne predstavljamo kot rešitev za težave, ki imajo pogosto zelo globoke korenine v podjetniških in industrijskih praksah«.

Prenosnik, na katerem se vidijo kode, poleg je beležka s svinčnikomČas za spremembe

Imamo zlato priložnost, da ustvarimo novo normalnost, kjer zavrnemo stereotipe in poiščemo raznolike podatke za strojno učenje. S tem bomo dosegli, da algoritmi promovirajo pravičnost in spoštovanje med spoloma in narodnostjo. Trenutno področje umetne inteligence predstavljajo belopolti moški, kar pomeni, da manjkajo perspektive  in ideje drugih ljudi. Raznolikost ni samo izogibanje napakam, pač pa gre za sveže ideje, različne načine razmišljanja, nove glasove. Diverzifikacija UI pomeni, da bodo briljantni posamezniki uresničili svoje ideje, s čimer bo UI uporabljena na način, ki ga še nismo videli. 

Raznolikost tudi pomeni, da vsak dobi priložnost prispevanja. Če tega ne storimo, bomo prezrli temnopolte, ženske, homoseksualne genije in njihove neverjetne ideje ter velikanske spremembe, ki jih lahko povzročijo. 

Urednica revije Študent

Prejšnji članekOtroka peščenega planeta zaključi trilogijo Dune
Naslednji članekServisni festival Huawei – naj bo vaš telefon spet kot nov!

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.