Richard Branson prehitel Jeffa Bezosa kot prvi milijarder v vesolju

Včeraj, 11. 7. 2021, je v vesolje poletel prvi milijarder. Za 9 dni je prehitel Jeffa Bezosa.

Med milijarderji, ki si želijo biti pionirji vesoljskega turizma se dogaja tekma, čeprav niti sami tega ne priznajo. Jeff Bezos je pred časom oznanil, da bo prvi milijarder, ki bo okusil vesoljsko breztežnost. To naj bi se zgodilo 20. julija, kar so nekateri sprejeli z aplavzom, drugi s tišino. Med slednjimi je bil britanski milijarder Richard Branson, ki je trdil, da še ne namerava v vesolje.

Kdo je Richard Branson

A stari maček Richard je mojster samopromocije in ustvarjanja medijskih senzacij. Pozneje je oznanil, da bo prvega moža Blue Origin, Jeffa Bezosa prehitel za 9 dni. Tudi on ima namreč svoje vesoljsko podjetje, ki se imenuje Virgin Galactic. Zveni znano? Virgin Group  Ltd. je Branson ustanovil  v 70-ih, zdaj pa že obsega množico podružnic, ki se specializirajo za medijsko produkcijo (Virgin radio), hotelierstvo, startupe, letenje z baloni, vesoljsko tehnologijo in še bi lahko naštevali. Podjetij z Virgin v imenu je prek 30.

Tekma med pionirji vesoljskega turizma

Virgin Galactic in Bezosov Blue Origin sta trenutni favoritinji za pionirje vesoljskega turizma. Izstop iz zemeljske atmosfere si želijo narediti cenejši in dostopnejši, bolj mainstream in predvsem bolj profitabilen. Richard Branson obljublja, da bo naslednje leto odprl polete za splošno publiko, ali bolje, publiko drugih milijarderjev. Vozovnica naj bi se prodajala za četrt milijona. Kot prvi človek v vesolju, ki ni astronavt, je svojemu Virgin Galacticu zagotovo pridobil nekaj strank. Pa še častni naziv prvega milijarderja v vesolju, ki v svetu superbogatih morda šteje več kot sam denar. Tega je očitno na pretek.

Jeff Bezos je svojemu tekmecu, katerega noče poimenovati tekmec, zaželel srečno pot. Iz njegovih prejšnjih izjav morda razberemo, da mu je manj pomembno to, da je prvi v vesolju, kot to, da bo sploh tam. Na svojo avanturo je povabil brata (in najboljšega prijatelja), Wally Funk (slavno pionirko ženskih astronavtov) in še nekoga, ki si je na dražbi priboril vozovnico za 28 milijinov. Glede na to, da je Richard Branson letel z zaposlenimi svojega podjetja, lahko rečemo, da ima Bezos kljub zamudi bolj prominentno družbo.

Blue Origin napada Virgin Galactic

Blue Origin pa izziva rivalskega podjetja ni sprejelo tako dobro kot njihov šef. Zapičili so se v transportno sredstvo Virgin Galactica, ki ni prava raketa temveč bolj visokoleteče letalo. Motila so jih majhna okna in dejstvo, da bo Bransonov polet dosegel višino le okoli 85 kilometrov. To je 15 kilometrov pod Karmanovo linijo (100 km nad Zemljo), ki jo večino sveta priznava kot uradni začetek vesolja. Stvar jih je tako razburila, da so naredili meme.

Meme Blue Origina na račun Virgin Galactic
Meme Blue Origina na račun Virgin Galactic (vir: Independent)

Podjetja tekmujejo med seboj, njihovi lastniki pa se vsaj delajo da so prijatelji. Branson je v intervjuju povedal, da se mu to sploh ne zdi tekma, ker bo povpraševanje večje, kot bo njihova skupna ponudba. V smislu prostora je dovolj za vse. Morda motijo le vesoljske smeti. Upajmo, da bo pogled z višje perspektive v nekaterih ultrabogatih prebudil potrebo po ohranjanju planeta.

Bransonov polet je bil prenašan v živo. Ogledaš si ga lahko tu.

Viri:

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/bezos-branson-space-rocket-virgin-blue-origin-launch-b1881386.html

https://www.theguardian.com/science/2021/jul/10/virgin-galactic-richard-branson-orbit

https://futurism.com/the-byte/richard-branson-space-before-jeff-bezos

Prejšnji članekZ avtobusi brezplačno na Pohorje!
Naslednji članekObjavljen razpis za subvencioniranje bivanja

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.