Saj ni res, pa je: Toplogredne pline bi lahko že zmanjšali z obstoječimi tehnologijami

a cloud of pollution released by an industry.
Foto: rui_noronha iz iStock

Raziskovalci so ugotovili, da je ena metoda za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov na voljo, cenovno dostopna in jo je mogoče izvesti v sedanjosti. Dušikov oksid, močan toplogredni plin in snov, ki tanjša ozon, bi lahko zlahka zmanjšali z obstoječo tehnologijo, ki se uporablja za industrijske vire.

Je nujno zmanjšati emisije toplogrednih plinov?

»Nujnost podnebnih sprememb zahteva, da se vse emisije toplogrednih plinov zmanjšajo tako hitro, kot je to tehnološko in ekonomsko izvedljivo,« je povedal glavni avtor Eric Davidson, profesor na Centru za okoljske znanosti Univerze v Marylandu. »Omejevanje dušikovega oksida v kmetijskem kontekstu je zapleteno, vendar je ublažitev v industriji cenovno dostopna in na voljo prav zdaj. Tukaj je nizko viseči sadež, ki ga lahko hitro utrgamo.«

The concept of carbon neutral and net zero. natural environment A climate-neutral long-term strategy greenhouse gas emissions targets with green net center icon on hand cap and green background
Foto: Sakorn Sukkasemsakorn iz iStock

Ko se toplogredni plini sprostijo v ozračje, ujamejo sončno toploto, kar povzroči segrevanje planeta. Po izpustih je dušikov oksid tretji med toplogrednimi plini, pred njim sta le ogljikov dioksid in metan. Znan tudi kot smejalni plin, ima skoraj 300-krat večji potencial globalnega segrevanja kot ogljikov dioksid in ostane v ozračju več kot sto let. Uničuje tudi zaščitno ozonsko plast v stratosferi, zato zmanjšanje emisij dušikovega oksida zagotavlja dvojno korist za okolje in človeštvo.

Koncentracija dušikovega oksida v ozračju se je v zadnjih desetletjih pospešeno povečevala, predvsem zaradi naraščajočih kmetijskih emisij, ki prispevajo približno dve tretjini svetovnega dušikovega oksida, ki ga povzroči človek. Vendar je kmetijske vire težko zmanjšati. Nasprotno pa za industrijo in energetski sektor že obstajajo poceni tehnologije za zmanjšanje emisij dušikovega oksida na skoraj nič.

Kaj sploh so emisije dušikovega oksida?

Concept depicting the issue of carbon dioxide emissions and its impact on nature in the form of a pond in the shape of a co2 symbol located in a lush forest. 3d rendering.
Foto: Petmal iz iStock

Industrijske emisije dušikovega oksida iz kemične industrije so predvsem stranski produkti pri proizvodnji adipinske kisline (uporablja se pri proizvodnji najlona) in dušikove kisline (uporablja se za izdelavo dušikovih gnojil, adipinske kisline in eksplozivov). Emisije izvirajo tudi iz zgorevanja fosilnih goriv, ​​ki se uporabljajo v proizvodnji, in motorjev z notranjim zgorevanjem, ki se uporabljajo v avtomobilih in tovornjakih.

»Vemo, da je zmanjšanje izvedljivo in cenovno dostopno. Sistem trgovanja z emisijami Evropske unije je podjetjem omogočil finančno privlačno odstranjevanje emisij dušikovega oksida v vseh obratih za adipinsko kislino in dušikovo kislino,« je dejal soavtor Wilfried Winiwarter z Mednarodnega inštituta za uporabno sistemsko analizo. »Nemška vlada prav tako pomaga financirati zmanjševanje emisij dušikovega oksida iz obratov dušikove kisline v več državah z nizkimi in srednjimi dohodki.«

Zasebni sektor bi lahko imel tudi ključno vlogo pri zmanjševanju emisij dušikovega oksida, ki ga spodbujajo trendi preferenc potrošnikov pri nakupovanju podnebju prijaznih izdelkov. Na primer, 65 odstotkov emisij dušika, ki jih vsebujejo najlonski izdelki po vsem svetu, se porabi v osebnih avtomobilih in lahkih vozilih. Proizvajalci avtomobilov bi lahko zahtevali, da dobavne verige pridobivajo najlon izključno iz obratov, ki uporabljajo učinkovito tehnologijo za zmanjšanje emisij dušikovega oksida.

VIRScienceDaily
Prejšnji članekČe ti med epidemijo ni bilo dolgčas, si kreativna oseba, pravi nova študija
Naslednji članekKrvodajalske akcije v avgustu 2023

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.