Sevanje mobilnih telefonov bi lahko bilo krivo za upad števila žuželk

Evropa je v zadnjih letih priča velikemu upadu populacij žuželk. Razlog za to pa bi lahko bilo sevanje mobilnih telefonov, kaže nova študija nemške Zveze za ohranjanje narave in biotske raznovrstnosti Nabu. V sklopu študije je bilo analiziranih 190 raziskav, od katerih se jih je 83 izkazalo za relevantne, kar 72 znanstvenih raziskav pa je pokazalo negativne učinke sevanja na ose, muhe in čebele.

O kakšnih negativnih učinkih poroča raziskava?

Negativni učinki na čebele, ose in muhe so na primer omejitev sposobnosti navigacije ter poškodbe genetskega materiala in ličink. Do tega naj bi prišlo, ker mobilni telefoni in brezžična internetna omrežja odpirajo kalicjeve kanale v določenih celicah, kar lahko vpliva na absorbcijo večih kalcijevih ionov. Posledica tega je lahko biokemična reakcija, ki zmoti cirkadiani ritem.

yellow wasps

Cirkadiani ritem je lastnost procesov v živih organizmih, tudi pri ljudeh. Procesi se ciklično spreminjajo v odvisnosti od dneva ali noči glede na dane pogoje, ki se nahajajo v okolju organizma. Motnje cirkadianega ritma lahko povzročijo oslabljen imunski sistem.

black Android smartphone

Johannes Enssle, vodja Nabu v zvezni deželi Baden-Würtemberg, je dejal, da »študija kaže, da moramo pri analiziranju dramatičnega upada števila žuželk razmišljati o vseh možnih vzrokih.« Znanstveniki se zavedajo občutljivosti študije, saj je sevanje mobilnih telefonov postalo nezamenjljiv del našega vsakdanjika, v ozadju pa so tudi močni gospodarski interesi, kar je še posebej aktualno z razvojem in vzpostavitvijo omrežja 5G.

VIRsta
Prejšnji članekOcena filma: The Social Dilemma
Naslednji članekRecept za sladkosnede in razvajanja polne jesenske filmske večere

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.