Skrivnostne ogromne kamnite posode najdene v Indiji

Raziskovalci so v Indiji odkrili velikanske skrivnostne posode, ki so jih morda uporabljali za pokopavanje starodavnih ljudi.

65 posod iz peščenjaka so našli na štirih najdiščih v severovzhodni indijski zvezni državi Assam. Razlikujejo se po obliki in velikosti. Nekatere posode so visoke in valjaste, druge pa so delno ali v celoti zakopane v zemljo. Podobne kamnite posode so bile pred tem najdene v Laosu in Indoneziji.

najdene kamnite posode
fotografija: Tilok Thakuria/BBC

Podrobnosti o odkritju, pri katerem so sodelovali raziskovalci s treh univerz v Indiji in Avstraliji, so bile prejšnji teden objavljene v reviji Journal of Asian Archaeology. Raziskavo sta vodila Tilok Thakuria z univerze North-Eastern Hill in Uttam Bathari z univerze Gauhati.

»Še vedno ne vemo, kdo je izdeloval velikanske posode ali kje so živeli. Vse skupaj je nekakšna skrivnost,« je dejal Nicholas Skopal, raziskovalec na Avstralski nacionalni univerzi, ki je bil del raziskovalne skupine.

Posode so bile verjetno povezane z mrliškimi praksami

Čeprav še vedno ni jasno, za kaj so bile uporabljene velikanske posode, raziskovalci menijo, da so bile »verjetno povezane z mrliškimi praksami«. »Družba Naga (etnična skupina v severovzhodni Indiji) pripoveduje, da so našli posode iz Assama, napolnjene s kremiranimi ostanki, kroglicami in drugimi materialnimi artefakti,« je dejal Skopal.

Dr. Thakuria je za BBC povedal, da so »zdaj posode prazne« in da so bile nekoč verjetno pokrite s pokrovi. »Naslednji korak v tem projektu je izkopavanje in obsežno dokumentiranje značilnosti teh posod.«

najdena kamnita posoda
fotografija: Tilok Thakuria/BBC

Več podobnih najdišč

Podobna najdišča so bila v preteklosti odkrita v Assamu in sosednji državi Meghalaya, so povedali raziskovalci. Dr. Thakuria je povedal, da so v Assamu do zdaj odkrili približno 10 najdišč z več kot 700 posodami. Menijo, da te posode izvirajo iz obdobja pred letom 400 pred našim štetjem.

Raziskovalci so povedali, da so preiskali zelo omejeno območje v Assamu in da je »takih najdišč verjetno še veliko več«. »Samo še ne vemo, kje so.« Skopal je dejal, da »čim dlje časa bomo potrebovali, da jih najdemo, tem večja je možnost, da bodo uničena, saj se na teh območjih sadi vse več poljščin in se sekajo gozdovi«.

Posode v Laosu, ki so bile odkrite leta 2016, naj bi bile postavljene v provinci Xieng Khouang pred vsaj 2000 leti. Raziskovalci so takrat odkrili tri različne vrste pokopov: kosti, položene v jame z velikim apnenčastim blokom na vrhu, kosti, pokopane v keramičnih posodah, in eno telo v grobu. »Velikost in struktura posod, najdenih v Assamu in Laosu, sta si zelo podobni. Kljub temu je nekaj razlik v obliki in velikosti. Posode v Assamu so bolj čebulaste, medtem ko so tiste v Laosu bolj valjaste,« je dejal Skopal.

VIRBBC
Prejšnji članekMesec zdravja na UL: Od teka od faksa do faksa do psihosocialne delavnice
Naslednji članekSprejet Zakon za urejanje položaja študentov

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.