Sonce spi. V letu 2020 bo doseglo globoki solarni minimum.

Solar Eclipse. The moon moving in front of the sun. Illustration
Foto: solarseven iz iStock

Medtem ko na Zemlji trpimo zaradi koronavirusa, ima naše Sonce tudi svojo popolno zaustavitev. Spaceweather.com poroča, da je bilo leta 2020 že 100 dni, ko ni bilo na Soncu opaziti nobene sončne pege. Zaradi tega je leto 2020 drugo leto zapored rekordno nizkega števila sončnih peg.

To je znak, da smo v solarnem minimumu. Letos je bilo Sonce brez peg 76 % časa, dogodek, ki se je zgodil le enkrat v času Vesoljske dobe. Dve zaporedni leti tega pojava pa pomenijo resnično globok solarni minimum, pišejo na Spaceweather.com. Kaj vse to pomeni?

Kaj je sončna pega?

To je območje intenzivne magnetne aktivnosti na sončevi površini – nevihta – ki je videti kot območje teme. Sončne pege kažejo na sončno aktivnost, rojstvo sončnih žarkov in izmet koronalne mase (CME). Čeprav se sončne pege zdijo kot drobne pikice, so lahko kolosalne.

Sončne pege se od leta 1838 nenehno štejejo vsak dan, kar je solarnim znanstvenikom omogočilo, da opišejo ponavljajoči se vzorec aktivnosti na sončevi površini – sončni cikel.

Kakšen je sončni cikel?

Sonce ima cikel, ki traja od 9 do 14 let, običajno v povprečju 11 let. In zdaj smo v koritu. Na vrhuncu tega cikla, imenovanem sončni maksimum, sonce proizvede več elektronov in protonov v obliki ogromnih sončnih izbruhov in koronske mase.

Vizualno gledano je sončni cikel »cikel sončne pege«, saj lahko znanstveniki presodijo, kje je sonce v svojem ciklu s štetjem sončnih peg na njegovi površini.

Kako sončni cikel vpliva na Zemljo?

aurora
Severni sij nad Islandijo.

Medtem ko obstajajo nekateri dokazi, da sončni cikel vpliva na vremenske razmere in podnebje Zemlje, ima sonce najbolj očiten vpliv na intenzivnost in pogostost Severnega sija. Bolj kot sončni veter udarja ob Zemljo, svetlejši in pogostejši so prikazi severnih in južnih Auror. Tudi območje, kjer se pojavljajo postane večje in ljudje, ki živijo na območjih, ki običajno nimajo Severnih sijev, kot so ZDA in Zahodna Evropa, jih včasih vidijo.

Kakorkoli že, sončni maksimum pomeni, da bodo Aurore bolj pogoste in spektakularne.

Kaj je »solarni minimum«?

Tako kot sončni maksimum vidi veliko sončnih peg, se na dnu sončnega minimuma ne pojavlja nič sončevih peg. To kar se dogaja zdaj. Vendar se dogaja precej dlje, kot je bilo pričakovano, kar pomeni, da je sonce sredi zelo globokega sončnega minimuma. Najnižji izmerjen do sedaj se je zgodil med letoma 1645 in 1715, ko je t.i. »Maunder minimum« videl dolgotrajen minimum sončnih peg, ko so se poredko pojavljale dalj časa.

Trenutni rekordni sončni minimum je del daljšega vzorca. Verjamejo, da je sonce v magnetnem zatišju vsaj zadnjih 9000 let.

Kdaj bo naslednji »solarni maksimum«?

Mislijo, da bo sonce doseglo sončni maksimum nekje v sredini tega desetletja, čeprav napovedati točno kdaj, je nemogoče. Zadnji sončni maksimum je bil med letoma 2013/2014, a so ga uvrstili med najšibkejše zabeležene.

En način za vizualno merjenje tega, kar se dogaja, je štetje sončnih peg, drugi pa je pogled na mogočno korono sonca med popolnim sončnim mrkom.

Kako sončni cikel vpliva na sončne mrke?

Med popolnim sončnim mrkom je mogoče jasno in s prostim očesom videti, kje je sonce v njegovem ciklu. Popolnost, ko Luna popolnoma blokira sončev svetel disk, omogoča kratek pregled sončeve korone in njene vroče zunanje atmosfere. Med sončnim minimumom je korona sorazmerno majhna in tesno vezana na površino. Med sončnim maksimumom se sončeva korona običajno razplamti in razteza v vesolje.

solar flares
Solarni izbruhi, vidni ob robu Lune, ko zakrije Sonce.

Kako videti eksplozije na soncu?

Ko je sonce na solarnem maksimumu, je verjetnost povečane vidnosti, ogromnih sončnih žarkov in koronalne mase v delovanju okoli roba lune med popolnim sončevim mrkom večja.

VIRForbes
Prejšnji članekKomentar: Narodi, ki so bili sami begunci, zdaj begunce sovražijo
Naslednji članekOdlična ideja za čudovit vikend izlet: obiščite slikovite griče blizu Slovenskih Konjic

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.