Sonda Lucy bo iskala fosile v vesolju

V soboto, 16. novembra, je NASA izstrelila vesoljsko sondo Lucy, ki bo raziskovala prve kamnine v našem sončnem sistemu.

Jupitrova orbita poleg planeta gosti tudi dve jati asteroidov, imenovani Jupitrovi Trojanci (ang. Trojans). Znanstveniki predvidevajo, da ta telesa skrivajo skrivnosti najzgodnejših časov našega osončja. So ostanki tvorjenja planetov, ujeti v gravitacijsko polje med Jupitrom in Soncem, ki so povečini ohranili svojo prvotno sestavo – zato so jih poimenovali kar vesoljski fosili. Po teoriji bilijardnih krogel so Trojanci prešli v Jupitrovo orbito iz Kuiperovega pasu, ki se nahaja na obrobju osončja. To teorijo in druge bo preverila sonda Lucy, ki bo v prihodnjih letih od blizu opazovala Trojanske asteroide, pišejo v BBC.

Asteroidi za planetom
Ilustracija Trojancev. (vir: NASA)

Lucy

Med potjo bo Lucy obiskala tudi znan asteroid Donaldjohanson, ki je poimenovan po najditelju okostja Lucy v Etiopiji. Predhodniki Lucy so se napajali z nuklearnimi baterijami, ta sonda pa bo dobila energijo preko ogromnih sončnih celic. Njena »krila« imajo premer 7 metrov in lahko proizvedejo do 18.000 W energije, vendar bo z oddaljevanjem od Sonca ta številka padla na okoli 500 W. Na srečo za delovanje sistemov potrebuje le 82 W.

Pot

Lucy bo uporabila Zemljino gravitacijo, da se bo izstrelila proti prvi jati Trojancev. Na poti nazaj bo spet obkrožila Zemljo in potovala proti drugi ter srečala asteroid Donaldjohnoson. Ko doseže drugo jato asteroidov, se bo drugič obrnila, obkrožila Zemljo in tako ponovila svojo pot vsakih 6 let.

Lucyjina pot
Lucy se bo s pomočjo Zemlje izstrelila proti skupini asteroidov pred Jupitrom. (vir: NASA)

Trojanci

Jupitrovi Trojanci potujejo po Jupitrovi orbiti v dveh skupinah – pred njim in za njim. Predvidevamo, da so prišli tja iz Kuiprovega pasu. Druga možnost bi bila, da so ostanek nastajanja Jupitrovih lun. Ta dilema je ena izmed prvih, ki jih bo Lucy razrešila. V prvem delu poti bo opazovala asteroide Eurybates, Polymele, Leucus in Orus. Pri drugi jati, ki potuje za Jupitrom, bo preučila Patroclus in Menoetius.

Jupitrovi Trojanci
Jupitrovi Trojanci (vir: NASA)

Prve asteroide bo Lucy dosegla avgusta 2027, po prvem obhodu pa nameravajo raziskovalci zaprositi za nadaljevanje misije.

V nedeljo, dan po izstrelu, so zaposleni pri NASI opazili, da je del sončnih celic slabo pripet na sondo. Stvar bodo raziskali, trenutno pa prevladuje mnenje, da napaka ni tako huda in Lucy lahko nadaljuje svojo misijo.

Prejšnji članekOcena filma: Dune
Naslednji članekMSCA COFUND EUTOPIA-SIF razpis je odprt!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.