Strašljiva robotska roka z lovkami

lovke držijo rastlino
Foto: on Harvard John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences

Inženirji s harvardske univerze so si zadali nalogo ustvariti robotsko roko, ki bo imela sposobnosti in elegantnost človeških rok. Na prvi pogled se to ne zdi težko, vendar znanstveniki so v preteklosti spet in spet naleteli na težavo. Robotska roka, ki bi bila tako univerzalna, natančna in spretna kot človeška roka bi morala imeti cel kup zobnikov, zakovic, spojev, batov in podobnega, nadzorovati pa bi jo moral zelo napreden program. Če bi bila preprostejša in elegantnejša, bi bila njena uporaba dokaj omejena, kot vidimo pri dandanašnjih robotskih rokah, izmed katerih je vsaka specializirana za ozek nabor opravil.

Robotska roka uporablja pnevmatične lovke

Robotska roka harvardskih raziskovalcev temelji na inovativnem konceptu napihljivih vrvic, ki izgledajo kot strašljive lovke iz nočnih mor.

Roka deluje tako, da se pnevmatične lovke pod pritiskom zraka zvijejo ali raztegnejo. Na eni strani so narejene iz debelejšega materiala, kar povzroči, da se zvijejo v določeno smer. Tako lahko objamejo in trdno držijo predmete različnih oblik brez pomoči računalnika, ki bi moral natančno analizirati obliko predmeta in prilagoditi delovanje vsakega dela robotske roke. Vse kar moramo storiti je, da to lovkasto roko postavimo nad predmet in pritisnemo gumb.

Izum ima veliko uporabnost v opravilih, ki so neprimerna za zdajšnje robotske roke. Eno izmed teh je obiranje sadje oz. prelaganje le-tega. Uporaben bi bil v skladiščih in medicini. Z njim bi si lahko pomagali tudi raziskovalci globokomorskega življenja, ki se ne rabijo več bati, da bi robotska roka strla in poškodovala krhke dele živali in rastlin.

Tentacle robot can gently grasp fragile objects

VIRThe Verge
Prejšnji članekPrihodnje leto bo v znamenju Karla Destovnika Kajuha!
Naslednji članekKako izbrati pravi študij, da mi kasneje ne bo žal?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.