Suša razkrila zgodovinsko mesto na dnu reke

Zgodovinsko mesto Kemune na dnu reke Tigris
Zgodovinsko mesto Kemune na dnu reke Tigris Foto: Universität Tübingen

Ko se je zaradi izjemne suše iz rezervoarja na reki Tigris na severu Iraka ponovno pojavilo 3400 let staro mesto, so arheologi hiteli z izkopavanji, preden se je voda vrnila. Mesto iz bronaste dobe na arheološkem najdišču, imenovanem Kemune, je ostanek Mitanskega imperija, starodavnega kraljestva, ki je vladalo delu severne Mezopotamije od približno 1500 do 1350 pred našim štetjem. Raziskovalci že dolgo vedo za ostanke mesta, vendar jih lahko raziskujejo le med sušo.

Suša razkrila ostanke Mitanskega imperija v Iraku

Arheologi so leta 2018 delno izkopali Kemune in odkrili izgubljeno palačo s sedem metrov visokimi zidovi in sobanami, okrašenimi s poslikanimi freskami. Tokrat so raziskovalci popisali večji del mesta, vključno z industrijskim kompleksom in večnadstropnim skladiščem, v katerem je bilo verjetno shranjeno blago iz vse regije.

palača v Kemuni
Arheologi so palačo v Kemuni odkrili že pred leti. Foto: Universität Tübingen

»Rezultati izkopavanj kažejo, da je bilo najdišče pomembno središče v Mitanskem imperiju,« je v izjavi povedal Hasan Kasim, arheolog, ki je delal na najdišču, in predsednik Arheološke organizacije Kurdistana.

Raziskovanja v Kemuni potekajo že več let

Kemune je edino znano urbano središče iz imperija Mitani, ki leži neposredno ob reki Tigris, kar nakazuje, da je mesto nadzorovalo prehode na tem delu vodne poti in je bilo morda tudi pomembna povezovalna točka imperija, je za Live Science dejala Ivana Puljiz, mlada profesorica arheologije starega Bližnjega vzhoda na Univerzi Freiburg v Nemčiji, ki je prav tako sodelovala pri izkopavanjih.

Okoli leta 1350 pred našim štetjem je potres verjetno uničil večji del mesta, vendar so se nekatere ruševine ohranile pod porušenimi zidovi. Ljudje so med gradnjo Mosulskega jezu v osemdesetih letih 20. stoletja mesto poplavili z vodo – arheologi so takrat že vedeli za Kemune, vendar ga niso raziskali, pravi Puljiz.

Raziskovalci so Kemune ponovno odkrili leta 2010, vendar izkopavanj niso mogli opraviti, dokler ni bil nivo vode v rezervoarju dovolj nizek med veliko sušo leta 2018. Drugo priložnost za analizo mesta so imeli leta 2022, saj je moral Irak uporabiti vodo iz rezervoarja, da bi preprečil izsušitev in propad pridelkov med še eno hudo sušo – na Irak močno vplivajo podnebne spremembe –, zato je bila gladina vode spet dovolj nizka.

Kurdski in nemški arheologi so v nekaj dneh po odločitvi, da bodo raziskali Kemune, sestavili ekipo in januarja in februarja hitro delali na najdišču, ne da bi vedeli, kdaj se bo voda vrnila. Ekipa je med ruševinami Kemune odkrila več kot 100 glinenih tablic iz srednjega asirskega obdobja (od približno 1365 pred našim štetjem).

Po koncu Mitannskega imperija so Asirci zgradili novo naselbino v Kemuni in njihove tablice morda vsebujejo zapise o tej menjavi imperijev. »Še ne vemo, kaj je zapisano v besedilih,« je dejala Puljizova. »Upamo pa, da nam bodo zagotovile informacije o začetku asirske vladavine v regiji.«

Raziskovalci ne vedo, kdaj se bo najdišče ponovno pojavilo

Nekatere rove arheologov je februarja, ko je narasel rezervoar, napolnila voda. Na stavbe so položili plastične folije in jih prekrili z gramozom, da bi mesto zaščitili pred nadaljnjim propadanjem. Kemune je zdaj spet popolnoma pod vodo in raziskovalci ne vedo, kdaj se bodo lahko vrnili.

»Popolnoma nepredvidljivo je, kdaj se bo najdišče ponovno pojavilo,« je dejala Puljizova. »Lahko se pojavi že to poletje ali pa šele čez nekaj let.«

VIRLive Science
Prejšnji članekIzgubljeni posnetki iz Černobila
Naslednji članekHuawei Watch GT 3 Pro je ena najbolj zaželenih pametnih ur

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.