Toplo vreme lahko upočasni širjenje koronavirusa

V okviru študije univerze Harvard in drugih ameriških univerz so potrdili, da toplejše in bolj vlažno vreme zmanjša možnost prenosa okužbe z novim koronavirusom. Z zmanjšanjem širjenja koronavirusa povezujejo temperaturo nad 25 stopinj. Za Slovenijo tako napovedujejo najmanjšo povprečno ogroženost zaradi koronavirusa v avgustu.

Podatke o povezavi prenosa okužb in vremenu so strokovnjaki zbrali z več kot 3700 lokacij po svetu. S pomočjo simulacije so ocenili relativno ogroženost zaradi covida-19 glede na vreme. Ta stopnja ogroženosti vpliva na stopnjo reprodukcije okužbe; na to, na koliko drugih ljudi lahko okužena oseba prenese koronavirus. Tomas Molina, profesor in meteorolog, je našel povezavo med višjimi temperaturami in počasnejšim širjenjem virusa v Barceloni.

La Barceloneta
La Barceloneta

Poletna vročina, vlaga, več sončne svetlobe in priložnosti za preživljanje časa na svežem zraku lahko upočasnijo širjenje virusa, ne morejo pa ga ustaviti. Znanstveniki opozarjajo, da je vreme le eden od manjših dejavnikov pri širjenju okužbe. Trdijo, da zaradi ugotovljenega (manjšega) vpliva vremena o koronavirusu, zaenkrat ni mogoče govoriti kot o sezonski bolezni.

Upamo lahko, da bo poletje zajezitev epidemije olajšalo, ne smemo pa zaradi tega pozabiti na preventivne ukrepe. Če pozabimo na socialno distanco, pranje rok in nošenje mask, se bodo prednosti toplega vremena hitro izgubile. Konec koncev se virus zelo hitro širi po celem svetu, kljub temu da so v različnih državah drugačna podnebja in celo letni časi.

VIRThe Washington Post
Prejšnji članekVodenje PowerPoint predstavitev na zaslonih na dotik
Naslednji članekKomentar: Kaj bo s študentsko populacijo?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.