Tvoje ocene so odvisne tudi od kvalitetnega spanca

Spanje
Urejene spalne navade vam bodo pomagale pri višjih ocenah

Verjetno si to do zdaj že slišal že velikokrat, toda spanje je pomembno. Kako pomembno?

Znanstveniki vedo, da so naša teža, duševno zdravje in imunski sistem povezani z našimi spalnimi navadami. Kot pa je pokazala nova študija, so tudi tvoje ocene!

V študiji je spanec vplival na uspeh četrtine razreda. Tudi, če so porabili ure in ure za učenje, ampak imeli premalo oziroma neredni spanec, so še vedno lahko prejeli slabše ocene. Fantje s slabimi spalnimi navadami pa so pri ocenah trpeli najbolj.

Večina testiranj spanja poteka v kontroliranih okoljih, kot so spalni laboratoriji. Toda ljudje se bodo odzivali drugače, če niso doma. Druge študije se zanašajo na ljudi, ki sami sporočijo svoje navade, kar spet ne prinese točnih rezultatov, ker večina ne ve, kdaj so zaspali, oziroma kako dolgo so spali.

Zato se je znanstvenik Jeffrey Grossman odločil, da je 100 študentom, starosti okoli 18 let, nadel ure FitBit, ki so jih morali nositi cel semester. Ure so spremljale kako dolgo študenti spijo in kako pogosto se zbudijo. Po enem semestru so raziskovalci pregledali podatke s poudarkom na dneve in tedne pred izpiti. Pričakovano so potrdili pomembnost dobrih spalnih navad pred testi. Vendar ni šlo brez nekaj presenečenj.

Bodimo dosledni

Kot je bilo pričakovano, so se najstniki, ki so se ponoči zbujali, slabo odrezali. Isto je veljalo za tiste, ki niso dovolj spali. Toda koliko je kdo spal noč pred izpitom, ni vplivalo na oceno te osebe, je ugotovila Grossmanova ekipa.

Torej je celonočna ali all-nighter pred velikim testom v redu? Ne, ker je tu še en ključni dejavnik: doslednost spanja teden in celo mesec pred izpitom.

To pomeni, da »bo študent, ki spi vsako noč sedem ur, boljši kot študent, ki spi 7,5 ure eno noč in 6,5 drugo noč,« pravi Grossman. To je bilo res tudi, ko sta oba študenta dobila enako količino in kakovost spanja. To je presenetilo Grossmana.

Podatki kažejo, da bi morali redno spati pred izpitom, ker je to resnično pomembno. Zdi se, da spanec vpliva na to, kako možgani obdelujejo informacije.

Spati le za vikend ne bo delovalo

Dolžina, kakovost in skladnost spanja skupaj predstavljajo 24,4 odstotka razlike med testnimi ocenami študentov. In ti dejavniki so bili še posebej pomembni za fante. Grossmanova ekipa ni prepričana zakaj. Toda fantje, ki niso dobili dovolj spanca ali rednega spanca, so izpit opravili slabše kot dekleta, ki so imela podobne vzorce spanja.

Se pa raziskovalci strinjajo, da jim tudi ure FitBit niso dale točnih podatkov, saj tudi če ura pokaže, da ima oseba nemiren spanec, temu lahko ni tako. Kljub temu so dobili dovolj podatkov, ki so kazali na to, da je spanec zelo pomemben pri učenju in ocenah.

VIRsciencenewsforstudents.org
Prejšnji članekNajslabše pesmi desetletja
Naslednji članekFakulteta za dizajn – študij, kjer kreativnost ne pozna meja!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.