Usnje iz gob: Alternativa, ki bo rešila naš planet?

Veganske alternative usnju bi lahko rešile mnogo več kot le živalska življenja. Skupina znanstvenikov veliko upov polaga na usnje iz gob, za katerega verjamejo, da bo nova nadomestitev živalskemu. Micelij gob je lahko odlična replika živalskega usnja in napovedi vključujejo rešitev našega planeta. Kaj točno je usnje iz gob in kako natančno naj bi že rešilo naš planet?

Usnje iz gob lahko reši celo naš planet

Odgovorni direktor podjetja MycoWorks Matt Scullin je že pred nekaj meseci napovedal, da naj bi usnje iz gob spremenilo celotno »igro«. Z njim naj bi odklenili prihodnost ustvarjanja, ki bi se začela z materialom in ne objektom. Mnogi že takrat niso vedeli, o čem točno govori, a zdaj so stvari veliko bolj jasne. Dobesedno je bilo govora o usnju iz gob. Kako ga pridobivajo?

Micelij je snov, ki jo lahko iz gliv in gob pridobivajo tudi na laboratorijskih pladnjih. Enostavno posnema videz in občutek pravega usnja, hkrati pa ga močno prekaša v moči in vztrajnosti. Omenjeni material je pred kratkim doživel tudi svojo premiero, ko je bil ključen del ekskluzivne Hermes torbice na modni razstavi.

»V nas lahko zbudi enako raven čustvene povezave, kot pravo usnje. Na občutek je popolnoma enak in daje vtis redkosti ter dragocenosti,« je povedal Matt Scullin. Sam verjame, da sta tako tehnologija in misel o ničelnem ogljičnem vtisu revolucionarna. Tako je tudi usnje iz gob in s svojimi lastnostmi vsekakor ponuja možnost nadaljnjega razvoja in uporabe.

Usnje iz gob lahko reši modni, živalski in pravzaprav celoten svet
Usnje iz gob lahko reši modni, živalski in pravzaprav celoten svet

Alternative živalskemu usnju in uporabnost gob

Izdelki iz usnja so na luksuznem trgu leta 2019 predstavljali kar petnajst odstotkov. Prav zaradi tega bi lahko imele zelene alternative še kako pomembno vlogo v luksuznem trgu. Gobe vsekakor ne uživajo glamuroznega statusa, ampak z nadaljevanjem raziskav o njihovi uporabnosti se bo to vsekakor spremenilo. Spomnimo, da so znanstveniki glive že uporabili za zidake in morebitno naselbino na luni.

»Želim si podpreti modni svet, ki se zavzema za obstojnost. Toliko potenciala imajo glive, da se lahko z njimi dejansko lotimo nastalih težav in preprek. Vedno sem bil odprt za napredne in revolucionarne ideje v modi in zanima me, kako lahko gobe pripomorejo k vsemu temu,« je Scullina podprl Merlin Sheldrake, avtor knjige o uporabnosti gob in biolog. Skupaj s Scullinom tvorita ekipo prihajajoče konference, na kateri bosta med drugimi tudi Vivienne Westwood in Tommy Hilfiger.

Usnje iz gob bi dramatično zmanjšalo onesnaževanje okolja, ubijanje živalskih vrst za modno industrijo in sprožilo nove raziskave micelija ter gliv nasploh. To bi lahko imelo izjemen vpliv na naš planet, saj gobe in glive ponujajo snov, ki jo je enostavno gojiti v laboratorijih in v velikih količinah.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članek10 najboljših slovenskih memov leta 2021!
Naslednji članekRevolut tudi v trgovini AppGallery
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.