V Nemčiji že več kot 12 tisoč 5G anten

Omrežji 3G in 4G bosta kmalu postali preteklost. Vse bolj ju nadomešča sicer nič kaj dobro sprejeti 5G, do katerega naj bi do sredine julija v Nemčiji dostopala že vsaj polovica celotnega prebivalstva. Najnovejše mobilno omrežje je trenutno za komercialno rabo na voljo v 12 evropskih državah.

Nemški Deutsche Telekom je pred dnevi začel ponujati najnovejše mobilno omrežje 5G približno 16 milijonom svojih uporabnikov, ki lahko do njega dostopajo v več kot 1000 krajih. Največji telekomunikacijski operater v Evropi sicer napoveduje, da bo 5G do sredine julija na voljo približno 40 milijonom Nemcev, kar znaša polovico celotnega tamkajšnjega prebivalstva.

Doslej so v Nemčiji postavili že 12 tisoč 5G anten, s čimer so v tem segmentu z naskokom najrazvitejša država v Evropski uniji. V deželi Oktoberfesta so sicer prvo komercialno 5G omrežje začeli ponujati pred slabim letom dni. Veliko pozornosti pa je še pred tem požela dražba za frekvence 5G, na kateri so skupno štirje tamkajšnji operaterji odšteli 6,6 milijarde evrov.

Poleg Nemčije je po podatkih portala 5gobservatory.eu najhitrejše mobilno omrežje doslej na voljo še v enajstih evropskih državah. To so Avstrija, Finska, Madžarska, Irska, Italija, Latvija, Romunija, Španija, Norveška, Švica in Velika Britanija.

Razlika v hitrosti

Številni zarotniki so za pojav koronavirusa krivili prav najnovejše mobilno omrežje, za kar pa ne obstaja nikakršen znanstveni dokaz. 5G tako ne širi virusov, omogoča pa bistveno hitrejši mobilni dostop do interneta.

Za primerjavo, omrežja LTE (ali 4G, op. a.) zmorejo med tremi in petimi megabiti v sekundi. Njihov predhodnik 3G je bil še počasnejši – okoli dva megabita na sekundo –, medtem ko naj bi 5G dosegal hitrosti do 20 gigabitov na sekundo.

Junior novinar

VIRhttps://www.mladina.si/
Prejšnji članekO študiju na FF iz prve roke
Naslednji članekPouk na daljavo ostaja tudi v novem šolskem letu

Junior novinar

1 komentar

  1. Nemci bi morali na prvem mestu poskrbeti za boljšo pokritost omrežij. Še dve leti nazaj so imeli od evropske komisije pogoj o postavitvi 6000 novih repetitorjev po celi državi, kar pa ni tako malo. Sedaj pa se gredo o izboljšanju hitrosti prenosa podatkov… Smešno vse skupaj.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.