V osončju smo imeli še en planet, ki nam je ušel

Raziskovalci pravijo, da je bil tretji ledeni velikan med Uranom in Neptunom izrinjen iz našega zvezdnega sistema.

Po mnenju skupine znanstvenikov s Carnegiejevega inštituta za znanost je dodaten planet, ki se je nahajal med Saturnom in Uranom, odletel iz sončnega sistema, ko je bil še v povojih nastajanja.

Teorija pravi, da je bilo Sonce nekoč obdano z diskom plina in praha. Skozi nešteto trkov so se začeli tvoriti planeti, ki so krožili okoli naše zvezde na razmeroma kratki razdalji. Masivnejši planeti so nato sprožili vrsto gravitacijskih interakcij, zaradi česar so se planeti preuredili v sedanjo formacijo.

Da bi dobili jasnejšo sliko, kako je ta ureditev izgledala pred temi interakcijami, je ekipa izvedla približno 6000 računalniških simulacij. »Zdaj vemo, da je samo v naši galaksiji Rimske ceste na tisoče planetarnih sistemov,« je povedal Matt Clement, glavni avtor članka o simulacijah, objavljenem v reviji Icarus. »Izkazalo pa se je, da je razporeditev planetov v našem Osončju zelo nenavadna, zato uporabljamo modele za obratni inženiring in ponovitev njegovih formativnih procesov.«

»To je podobno poskusu ugotovitve, kaj se je dogajalo po avtomobilski nesreči – kako hitro so avtomobili vozili, v katere smeri itd.,« je dodal.

Ugotovili so, da je končno razporeditev Urana in Neptuna, dveh ledenih planetov, najbolj oddaljenih od Sonca, določila masa Kuiperjevega pasu, območje pritlikavih planetov in planetoidov na skrajnih koncih sončnega sistema ter »izmet ledenega velikana«, ki je bil izstreljen, ko je bil planetarni sistem še mlad.

»To kaže, da čeprav je naše Osončje nekoliko čudno, ni bilo vedno tako,« je pojasnil Clement. »Še več, zdaj, ko smo ugotovili učinkovitost tega modela, si lahko z njim pomagamo poustvariti nastanek Zemlji podobnih planetov, vključno z našim. Morda bo mogoče tudi, da bomo tako iskali planete, ki omogočajo življenje.«

VIRFuturism
Prejšnji članekPridruži se Festivalu študentskega e-športa!
Naslednji članekKako namestiti TikTok na vaš P smart 2021? Tukaj je odgovor

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.