Zakaj je nebo modro?

Beautiful summer sky.
Foto: fazon1 iz iStock

Človeškemu očesu je nebo videti modro, saj so kratki valovi modre svetlobe razpršeni bolj kot druge barve v spektru, zaradi česar je modra svetloba bolj vidna.

Da bi razumeli zakaj je nebo modro, moramo najprej razumeti nekaj o svetlobi. Čeprav je svetloba sonca videti bela, je v resnici sestavljena iz spektra številnih različnih barv, kot lahko vidimo, ko se razporedijo v mavrico.

Svetlobo si lahko predstavljamo kot val energije, različne barve pa imajo različne valovne dolžine. Na enem koncu spektra je rdeča svetloba, ki ima najdaljšo valovno dolžino, na drugem pa sta modra in vijolična, ki imata veliko krajšo valovno dolžino.

Light dispersion illustration. Hi-res 3d rendering.
Foto: setixela iz iStock

Zakaj je nebo modro?

Ko sončna svetloba doseže Zemljino atmosfero, jo drobne molekule plina (večinoma dušika in kisika) v zraku razpršijo ali odbijejo. Ker so te molekule veliko manjše od valovne dolžine vidne svetlobe, je količina sipanja odvisna od valovne dolžine. Ta učinek se imenuje Rayleighovo sipanje po Johnu Rayleighu, ki ga je prvi odkril.

Krajše valovne dolžine (vijolična in modra) se najmočneje sipajo, zato se proti našim očem razprši več modre svetlobe kot drugih barv. Zakaj potem nebo ni videti vijolično, saj je vijolična svetloba še močneje razpršena kot modra? To je zato, ker v sončni svetlobi ni toliko vijolične, naše oči pa so veliko bolj občutljive na modro barvo.

Modra svetloba, ki daje barvo nebu, je dovolj svetla, da vse zvezde, ki jih vidimo ponoči, izginejo, saj je svetloba, ki jo oddajajo, veliko šibkejša.

Zakaj modrina bledi proti obzorju?

Vsi smo že kdaj pogledali nebo in opazili, da je najbolj živahno nad našo glavo in zbledi, ko doseže obzorje. To je zato, ker je morala svetloba z obzorja dlje potovati po zraku in se tako ponovno razprši. Tudi zemeljsko površje igra vlogo pri sipanju in odbijanju te svetlobe. Zaradi tega povečanega razprševanja se prevlada modre svetlobe zmanjša in tako vidimo povečano količino bele svetlobe.

Rdeča barva ob sončnem vzhodu in zahodu

Rdeča barva ob sončnem vzhodu in zahodu se pojavi zato, ker je Sonce blizu obzorja, kar pomeni, da je pot, ki jo žarki prepotujejo, večja. Zdaj vemo, da to pomeni, da se svetloba ponovno razprši, zaradi česar se modra in zelena svetloba praktično filtrirata, v ospredje pa tako stopi rumeno-rdeča svetloba. V primeru onesnaženega zraka je rdeča barva še bolj izrazita, ob morju pa je nebo v oranžnih odtenkih zaradi delcev soli.

Hawaiian sunset with sailboat and mountains
Foto: Jonathan Ross iz iStock

Junior novinar

Prejšnji članekMladostniki v stiski se lahko zdaj zatečejo tudi na ministrstvo za visoko šolstvo
Naslednji članekDan neodvisnosti: »Četrti julij ne bo več znan le kot ameriški praznik«

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.