Zemlji se bliža ogromen komet

C/2014 UN271 ali Bernardinelli-Bernstein je največji komet, ki smo ga kadarkoli opazili. S Hubblovim teleskopom je NASA ugotovila, da je njegovo jedro (angl. nucleus) petdesetkrat večje od običajnega kometa. Ameriški tisk ga primerja s površino Rhode Islanda, mi pa lahko rečemo, da je velik za šestino Slovenije.

primerjava kometov
vir: NASA

Natančneje, njegov premer je 137 kilometrov, tehta pa 500 trilijonov (milijon milijonov oz. 1012) ton. Proti Zemlji se vali s hitrostjo 35.000 kilometrov na uro. A brez strahu, ne gre za apokaliptični Hollywoodski scenarij, saj bo komet naš planet zgrešil za milijardo kilometrov. To bo leta 2031, ko bo blizu Saturna.

komet
Hubblove fotografije Bernardinelli-Bernsteina z različnimi filtri (vir: NASA)

Obstoj C/2014 UN271 pravzaprav ni nič novega. Astronomi so ga opazili leta 2014, ko jih je presenetil objekt, ki so ga videli z ogromne razdalje. Prepričani so bili, da je odkritje nekaj ogromnega, zdaj pa je Hubble to potrdil. Svoje drugo ime nosi po znanstvenikih, ki sta ga odkrila, Pedru Bernardinelliju in Garyju Bernsteinu.

Oortov oblak
Oortov oblak (vir: NASA)

Nastanek kometov znanstveniki postavljajo v čas rojevanja našega sončnega sistema. Med formacijo planetov so bili nekateri veliki kosi izstreljeni na rob osončja, kjer še danes krožijo po Oortovem oblaku. Bernardinelli-Bernstein po eliptični osi kroži okoli Sonca in izračuni kažejo, da za en obhod potrebuje 3 milijone let. Takrat se bo spet približeval Zemlji in naši potomci bodo brali podoben članek.

VIRBBC
Prejšnji članekOcena filma: Severnjak
Naslednji članekSlovenska smučarka Ilka Štuhec odpira novo poglavje s podjetjem Huawei

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.