Zgodovinski podvig vzorčenja asteroida, ki pa ne gre po planu

Nasino vesoljsko plovilo je naredilo resnično zmedo na asteroidu Bennu, toda znanstveniki so navdušeni. Nasina sonda OSIRIS-REx se je na kratko dotaknila Bennuja 21. oktobra v prvem poizkusu, da bi pobrala vzorec asteroida in ga prinesla nazaj na Zemljo. Ob začetku pisanja tega prispevka, štiri dni po uspešnem vzorčenju, pa so znanstveniki zaznali težave.

Dobesedno se je zataknilo, ko so preverjali kakšen tovor se vrača na Zemljo. Nekaj kamenčkov v instrumentu TAGSAM se je zataknilo in preprečilo, da bi se vratca povsem zaprla. zajeti tovor trenutno uhaja v vesolje. Ekipa je bila prisiljena v hitro odločitev, kako naprej. Odločila se je, da ne bodo izvedli načrtovane meritve mase vzorca z vrtenjem, čeprav to pomeni, da vse do vrnitve na Zemljo ne bodo zagotovo vedeli, ali je bil cilj izpolnjen.

Ravno množično uhajanje iz instrumenta, ki ga je pokazala kamera, pa pomeni, da so zajeli precejšen del vzorcev. Moral bi vsebovati več kot 60 gramov, kar je še sprejemljiva količina, so sporočili z Nase. Želeli so sicer dva kilograma, kar bi bil največji vesoljski vzorec, od odprave Apollo na Luni. Vzorec bodo tako čim prej prestavili v kapsulo in jo zapečatili. Do takrat sonde tudi ne bodo preusmerjali, da sprememba hitrosti ne bo pospeševala izgube materiala.

To je bil manever z visokimi vložki za OSIRIS-REx

OSIRIS-REx se je dotaknil skalnatega območja Bennuja, imenovanega Nightingale, z vrtljivo roko in zbiralno ploščo. V trenutku stika, ki je trajal le 6 sekund, je sonda v tla izstrelila dušikov plin, da je v svojo zbiralno napravo v bistvu napihalo drobne delce 500 metrov širokega Bennuja.

Računalniška ponazoritev sonde v vesolju. Foto: NASA Goddard Space Flight Center

Vesoljsko plovilo ima le tri posode za dušik in tako tri poizkuse za zbiranje. Med torkovim srečanjem bi OSIRIS-REx lahko trčil v Bennu, morda zaznal težavo in se odmakanil ali se dotaknil površine, vendar zadel veliko skalo, zaradi katere bi bilo nemogoče odvzeti manjše delce. Vsak od teh scenarijev bi lahko povzročil neuspeh pri misiji vrnitve vzorca v višini 800 milijonov dolarjev.

Toda ko so prve slike prispele na Zemljo v jutranjih urah, so bili znanstveniki navdušeni.

Posnetki sonde so pokazali uspešen dotik, razpršitev kamnitih delcev in gladek odmik od asteroida Bennu. Znanstveniki so iz slik sestavili izjemno kratek video posnetek, ki je zajemal trenutek vzorčenja.

OSIRIS-REx
Roka ob dotiku površine.

OSIRIS-REx se je tal dotaknil z nežno hitrostjo 0,3 km / h in na površje pristal za kratek čas, preden se je umaknil na varno razdaljo pri 1,4 km / h.

Vse skrbi, da bi trčili v trdo skalo, so se razblinile, saj se je zdelo, da je OSIRIS-REx kar zdrobil velike koščke, velike približno 20 centimetrov. Zdi se, da so nekatere kamnine na Bennuju veliko bolj gibčne ali krhke kot na Zemlji.

OSIRIS-REx je bil izstreljen leta 2016, dve leti kasneje pa je dosegel asteroid Bennu. Vesoljsko plovilo drži rekord najmanjšega vesoljskega plovila, ki kroži v najtesnejši orbiti najmanjšega vesoljskega telesa.

OSIRIS-REx Touches Asteroid Bennu

Medtem ko je OSIRIS-REx (ime vesoljskega plovila je okrajšava za Origins, Spectral Interpretation, Identification of Resource, Security, Regolith Explorer) razkril nove podrobnosti o Bennuju (na primer odkritje kosov drugega asteroida, Vesta, na površini), ostaja vrnitev vesoljskih kamnin na Zemljo glavno poslanstvo.

S koščki Bennuja, ki ga sestavljajo neokrnjeni ostanki rojstva sončnega sistema, bomo dobili nova spoznanja o tem, kako je nastala naša kozmična soseska in kako je nastalo življenje na Zemlji. Prav tako želijo bolje razumeti asteroide, ki lahko predstavljajo potencialne grožnje Zemlji in bi s tem pomagali planetarnim obrambnim prizadevanjem.

Kje se je prvič zataknilo

Naslednji korak za OSIRIS-REx je potrditev, da je vesoljsko plovilo dejansko zajelo vzorce asteroida Bennu. Za to je sonda s kamero posnela slike plošče za zbiranje vzorcev (Touch-And-Go ali TAGSAM).

Vesoljsko plovilo se je zavrtelo z iztegnjeno roko za zbiranje vzorcev, da bo izmerilo kakršno koli masno razliko v sistemu TAGSAM. To bo razkrilo, koliko vzorca, če sploh, je bilo zbranega. Znanstveniki misije upajo, da bodo za vrnitev na Zemljo zbrali vsaj 60 gramov asteroida Bennu. Po zadnjih podatkih pa ocenjujejo, da so zagrabili vsaj 400 gramov. Bomo videli, koliko bo ostalo.

Če bo uspešen, se bo OSIRIS-REx pridružil elitnemu klubu vesoljskih plovil za zbiranje vzorcev asteroidov. Leta 2010 je vesoljsko plovilo Japonske agencije za vesoljsko raziskovanje Hayabusa vrnilo koščke asteroida Itokawa. Nadaljnja misija Hayabusa2 bo decembra letos vrnila vzorce drugega asteroida, imenovanega Ryugu.

Če bo vse v redu, bodo vzorci pospravljeni v posebno kapsulo za vrnitev na Zemljo leta 2023. Če se izkaže, da bo vzorcev premalo, bi skupina lahko sredi januarja znova poskusila na rezervnem pristajališču, imenovanem Osprey.

OSIRIS-REx je vrhunec človekovega delovanja kot vrste. To poslanstvo smo zgradili v miroljubne namene, iz radovednosti in želje po znanju, pravijo pri Nasi.

VIRLive science
Prejšnji članekPametna digitalna kampanija, inovativna aplikacija, obdelava podatkov
Naslednji članekVelik korak naprej z novimi telefoni serije Huawei Mate 40

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.